Lindh på pallen i Sverigecupen, Nordenskiöldsloppet ställs in, och Gillman satsar på långlopp

Varken Axel Lindh (fyra, 28 sekunder bakom segrande Emil Lindgren, Serneke Allebike) eller Matthias Wengelin (sexa, 32 sekunder bakom Lindgren) nådde pallen när Borlänge tour avslutades med ett 32 kilometer långt crosscountrylopp på måndagen. Men i sammandraget hade de båda örebroarna ändå nog med marginal för att ta tredje- respektive fjärdeplatserna bakom Lindgren och Axels lillebror Vilgot Lindh på första- och andraplatserna.
Tredagarstävlingen utgjorde säsongens fjärde deltävling i Sverigecupen i mountainbike där Wengelin inledde med seger i Klippingracet men där han sedan inte kört de följande tävlingarna. Han är därför nere på sjundeplatsen medan Axel Lindh, som kört rubbet, är trea bakom Lindgren (som leder) och Varbergs André Eriksson.
Härnäst väntar Sverigecuptävlingen Lugnet XCO till helgen (där det också körs världscup-sprint på fredagen) och sedan börjar det snart dra ihop sig för försvar av de båda svenska mästartröjorna för Wengelin.

Det blir inget Nordenskiöldsloppet till vintern, meddelade arrangörerna i dag. Karlslunds Olivia Hansson har ju varit en av de mest framgångsrika åkarna i tävlingen som är världens längsta och kanske tuffaste på längdskidor med sina 22 mil. Hon är en av få som klara alla de sex moderna upplagorna (2016–2022, dessförinnan kördes en tävling 1884) och har varit på pallen tre gånger, som bäst tvåa 2018. ”Nodenskiöldsloppets grundare Wolfgang Mehl har beslutat att lämna rollen som huvudarrangör. Beslutet är fattat av personliga skäl och en önskan att flytta hem till Österrike för att tillbringa mer tid med familj och barnbarn. Arbetet med att forma en ny organisation som kan säkerställa loppets framtid och utveckling har påbörjats. Målsättningen är att komma tillbaka igen 2024 med ett nytt team som är redo att arrangera ett ännu bättre lopp”, berättar arrangörerna på sin hemsida.

Och på längdskidspåret kan noteras att Adam Gillman väljer att göra som Filip Danielsson inför kommande vinter – byta de traditionella distanserna mot en satsning på långlopp. ”Ibland behöver man göra förändringar och det har blivit dags för mig att säga adjö till den traditionella skidåkningen”, skriver Garphytte-åkaren på instagram. Gillman har redan gjort två Vasalopp, som 121:a 2019 och 220:e 2020 (båda gångerna på 5.04) och vann Stafettvasan ihop med bland andra Marcus Lennartsson och Markus Johansson både 2016 och 2017. I vintras gjorde han ett långlopp, Åsarna ski marathon. Gillman är största talangen som kommit fram i Garphyttan efter Danielsson och Axel Ekström och åkte 2015 i landslagsdress i den nordiska juniorlandskampen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: