Dags för Fahlin att jaga karriärens sjunde mästartröja – så följer du cykel-SM i Uppsala

Rundan är 9,3 kilometer, belägen i centrala Uppsala och böljande, med en lägsta punkt på sex meter över havet och högsta på 52 (och fyra–fem små backar per varv). Tolv varv ska avverkas, för totalt 111,6 kilometer. Där har ni förutsättningarna för årets cykel-SM för damer, som avgörs i Uppsala på lördagen.
Örebrocyklisternas Emilia Fahlin finns som vanligt i startlistan, men uppladdningen har varit ovanlig efter nio månader utan tävlingar på grund av utmattningssyndrom, och därefter en vår där hon försökt tävla igång med uteslutande hjälpryttaruppdrag vid några av världens allra största tävlingar (senast i Women’s tour). På meritlistan finns, från just SM-sammanhang, sex guld (linje 2008, 2013 och 2018, tempo 2009, 2010 och 2011), fyra silver (linje 2012 och 2020, tempo 2016 och 2018) och tre brons (linje 2011 och 2016, tempo 2012) – men i fjol, strax före brejket, fick hon nöja sig med en femteplats och var rätt så missnöjd över hur de andra svenskarna valde att tävla då. Det blir väldigt spännande att se hur Fahlin står sig när hon nu för första gången i år ska tävla för egen framgång – och när hon inte alls har samma favoritok att bära som alla andra år sedan Emma Johansson lade av.
Tävlingen startar 12.30 på midsommardagen, och arrangörerna erbjuder en enklare livesändning på Youtube. Livetiming finns här.
Vilka som är favoriter? Tja, i fjol skrällvann Carin Winell före Hanna JOhansson och Alexandra Nessmar, och alla de tre är med i startlistan även i år – men tillhör för den sakens skull inte förhandsfavoriterna. Det gör i stället Julia Borgström (som tävlar internationellt för NXTG-stallet i år och som vann ungdomstävlingen i världstourtävlingen RideLondon classique i maj), Fahlin, Nathalie Eklund (som vann tempo-SM i går och som kört en hel del internationellt i vår för Massi-Tactic-stallet, bland annat Flandern runt) och Hanna Nilsson (som kör för Ceratizit-WNT och bland annat kört Strade Bianche och Amstel gold race i år).
Herrarna, med nyblivna tempomästaren Jacob Ahlsson (från Kumla men för Motala AIF) och Europamästaren i mountainbikeorientering Marcus Jansson (från Garphyttan men för CK Hymer), kör exakt samma bana på söndagen, men 18 varv för 167,4 kilometer. Sändning för det loppet finns här, livetiming här.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: