Allt du behöver veta inför Regborns och Gustafssons VM-medaljjakt – och DM på 5 000 meter (och Fahlin klar för Giro d’Italia)

Guld i sprintstafett i söndags, men i morgon startar orienterings-VM i Danmark på allvar – med länsögon sett. Det handlar om knockoutsprint. Första av två grenarna för Martin Regborn i hans sjunde världsmästerskap och Jonatan Gustafssons VM-debut (och enda planerade distans i det här mästerskapet).
Båda har lottats i det första av de tre kvalheaten (med individuell start) på tisdagsmorgonen (Regborn går ut 9.49, Gustafsson 9.58). De tolv bästa från varje heat går vidare, och mot sig har de bland annat Schweiz stjärna Daniel Hubmann, hemmalöparen Emil Øbro och Tjeckiens Vojtech Kral. De sex kvartsfinalerna (för de 36 av 105 som tar sig vidare från kvalet) startar 16.00, och därifrån går topp tre vidare till de tre semifinalerna (med totalt 18 löpare, alltså) som startar 17.45. SVT startar sin sändning först 17.30, så det gäller att Regborn och Gustafsson (som båda har medaljchans) går vidare dit för att de ska synas i tv.
Sändningen hittar ni här.
Startlistan här.
Och här har ni mina förhandsartiklar med Regborn respektive Gustafsson.

I morgon är det också dags för DM på 5 000 meter, och efteranmälan stängde vid midnatt mellan söndag och måndag. I startlistan är löparna rankade utifrån tider, så den bör ge en rättvis bild av vad man kan förvänta sig. Marie Dasler är förstahandsfavorit på damsidan tätt före klubbkompisarna (i IF Start) Maria Nagle och Petra Hanaeus. Ester Skoglund, och våren uppstickare Emma Reinhed Liljeqvist, får det tuffare att utmana eftersom de hamnat i C-heatet medan de tre första går i B-heatet. Kollar man på årets inbördes möten i långloppscupen så är det 1–0 för Hanaeus både mot Nagle (i Startmilen) och Dasler (i Lindesjönloppet), och 1–0 för Nagle mot Dasler (i Kumla stadslopp över just fem kilometer, om än på landsväg). Men Reinhed Liljeqvist slog både Dasler och Hanaeus runt Lindesjön (men hon lyckades inte ta Nagle i Rallarrundan). Så utgången är på inget sett given över 12,5 varv löparbana i Hallsberg.
På herrsidan känns det mer givet att Per Arvidsson ska springa iväg och plocka guldet före Anton Öhman (på ÖAIK:s öppna DM förra veckan vann Arvidsson på 31.55 medan Öhman blev sjua på 33.18, så det skiljer lite i kapacitet). Oskar Hansson är rankad trea, men faktum är att 15-årige Linus Wedin har gjort en bättre femkilometerstid än honom i år (men Hansson har alltjämt högre grundkapacitet).
E-heatet startar 18.00, och sedan rullar kvällen på. B-heatet, med de bästa damerna, startar 19.55 och A-heatet 20.30.

I dag blev det också klart att Emilia Fahlin kommer köra Giro d’Italia med start på torsdag. Men mer om det i bloggen på onsdag!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: