Rosdal tog nytt SM-brons och Petterssons JVM avslutades med 13:e-plats – men kan fortsätta i höst (och svenska etapploppet igång)

Exil-örebroaren Linus Rosdal är ju sedan länge uttagen till maratonloppet vid friidrotts-EM i München i augusti, och i dag underströk han sin klass med karriärens andra SM-medalj. Återigen ett brons. Senast, i höstas, slog han till i terräng-SM. Nu var det halvmaraton-SM, som återigen avgjordes på Sveriges gamla formel 1-bana, Anderstorps motorstadion. Rosdal gjorde ett taktiskt perfekt lopp, släppte när han behövde och höll sin plan och persade med 26 sekunder när han gick in på 1.05.08. Ett gott formbesked efter ett halvår där han tävlat sparsamt (om något alls, jag har inte sett honom i någon resultatlista). Samuel Tsegay och Samuel Russom kämpade om segern och gick i mål på samma tid, 1.04.07, med Tsegay först över linjen. Rosdal alltså ganska exakt minuten efter. På damsidan, där hela Örebroeliten med Erica Lech, Fanny Schulstad och Liduina van Sitteren saknades, vann Samrawit Mengsteab på 1.15.25 före Isabelle Brauer på 1.15.54 och Linnéa Sennström på 1.16.55.

Valter Petterssons junior-VM avslutades, lite snopet, i dag. Skogsdistanserna nere i Portugal blev ju inställda, och därför blev det bara sprint och sprintstafett. Och Åsbrokillen följde upp sin 49:e-plats i den individuella sprinten med att ta en 13:e-plats ihop med svenska andralaget i sprintstafetten (den räknas dock inte, eftersom bara respektive nations bästa lag får ta plats i resultatlistan på internationella mästerskap). Pettersson fick ett tufft utgångsläge när han skickades ut som 21:a, mer än två minuter bakom täten, och han tappade dessutom två positioner. Men Hilda Holmqvist Johansson på sistasträckan sprang upp laget till den där 13:e-platsen. Norge vann före överraskningslagen Ungern och Tjeckien, medan Sveriges förstalag fick nöja sig med femteplatsen.
Jag pratade med Pettersson efteråt, för en artikel ni kan läsa här, och han berättade att snacket på plats i Portugal är att de inställda skogsdistanserna kan bli av i november i stället. Om det inte blir så har han nu gjort sitt sista JVM-framträdande, för nästa år är han överårig. Oavsett så väntar en ny sprintstafett, som inte ingår på JVM-programmet, på fredag och därefter O-ringen i Uppsala.

U6 cycle tour i Tidaholm är ett årligen återkommande, sex dagar långt etapplopp, i landsvägscykel, och det startade i måndags. Jacob Ahlsson, som är svensk tempomästare, fick nöja sig med en sjätteplats i måndagens för honom alltför korta tempoprolg, där han var tolv sekunder bakom segrande dansken Rasmus Bøgh Wallin. I sammandraget kör Ahlssons lag Motala AIF-Serneke-Allebike för andra cyklister, men på de två första linjeetapperna har det blivit en tiondeplats som bäst och i sammandraget är Carl Kagevi nia, 1.12 bakom Bøgh Wallin. Etapploppet fortsätter på torsdagen och avslutas på lördag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: