Kleist gör ett sista rekordförsök på Bergslagsleden – där Tikkanen slog brutalt rekord redan i juli

Han har gjort två misslyckade försök. Men Anders Kleist ger sig inte. Nästa helg (start lördag morgon) ska han återigen ge sig ut på Bergslagsleden för att försöka ge Anna Carlssons FKT, fastest known time, en match på den 280 kilometer långa och bitvis tekniska leden som också innehåller runt 5 000 höjdmeter på vägen från Kloten till Stenkällegården. 38 timmar och 27 minuter är tiden som gäller att slå. ”Jag gör ett sista försök”, skriver Kleist på instagram och tillägger: ”Denna gång finns inga misslyckanden.”
42-årige Kleist, som kommer från Krokek i Kolmården (strax utanför Norrköping), har två SM-brons i halvmaraton från 2012 och 2015 (pers på 1.05.20) och skrev i fjol historia genom att bli den första officiella svenska mästaren i ultratrail (i år fick han nöja sig med en andraplats bakom Patrik Lindegårdh efter att ha väggat), men han har också en hel del meriter från fjällmaraton-tävlingar. Kleist gjorde ett försök på Bergslagsleden 19–20 september 2020, men bröt då efter 21 mil (i Sixtorp, efter att ha startat i ett fruktansvärt tempo med A-mål just på 33 timmar och B-målet på 36 – han låg när han klev av 26 minuter före planen för 33 timmar, och alltså typ sex timmar före Anna Carlsson i tänkt sluttid).
Den 4 juni i år startade han i ett lika furiöst tempo i sitt andra försök på leden. Återigen med planen att gå för 33 timmar men med snabbare tider i början (han låg 20 minuter före tidsschemat när han gav sig ut på den fjärde etappen) men fick bryta före Uskavi med frossa och illamående i värmen. Den här gången lär det bli bättre väderförutsättningar. Återstår att se om det blir tredje gången gillt.
Men Kleist är inte den enda som jag led-rekord i år. Faktum är att Vintrosalöparen Björn Tikkanen, 46, som följde upp sin överraskande seger i Örebro backyard ultra i maj med att i juli springa en kanontid i den osupportade klassen. Där får man inte ta emot någon hjälp utifrån, utan all packning och allt man behöver ska bäras med från start till mål (men man får fylla på vatten längs vägen, där möjlighet finns). Rickard Ahlberg gjorde ett försök att nypa det rekordet häromåret, men faktum är att Carl Modig är den enda som dokumenterat genomfört en sådan bedrift – och Tikkanen halverade nästan hans tid, från 107 timmar till 60 timmar och tio minuter. Tikkanen behövde alltså bara 2,5 dygn på sig att ta sig de 28 milen utan hjälp utifrån – och var med det mindre än 2,5 timmar från Josef Snellmans supportade löpning 2019 som vid den tiden räknades som en kanontid.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: