Guld till Thybeck direkt i första SM-starten – och Johnson har redan säkrat segern

I somras, när bloggen var på semester, gjorde Lindebygdens orienteringstalang Axel Thybeck en enorm insats i O-ringen och vann P15-klassen i femdagarstävlingen med nästan tio minuters marginal till tvåan, norske Erlend Sommerhein, och med över 13 minuters marginal till nästa bästa svensk. När det i dag var dags för Thybecks första SM-tävling visade han återigen att han är bäst på orientering av alla Sveriges 15-åringar när han sprang hem segern i sprinten i Bandhagen/Högdalen i södra stor-Stockholm med sex sekunders marginal. Avgörande var spurten – bara på den korta, korta sträckan (knappt 100 meter) från sista kontrollen in till mål var han fyra sekunder snabbare än Edvin Åtting från Linköping, som tog silvret.
I morgon fortsätter ungdoms-SM med långdistans på Gålö, en halvö i Stockholms södra skärgård, och då är Thybeck återigen favorit. På söndag avslutas mästerskapet med distriktsstafett, och då återstår det att se hur konkurrensmässigt Örebros lag blir – ingen annan distriktslöpare tog sig in på topp 15 på fredagen (Viggo Holmberg, Tylöskog, var näst bäst med en 19:e-plats i H16-klassen, drygt 2,5 minuter bakom täten).
Karlskogaklubben OK Djerf tillhör Värmlands distrikt, och för dem sprang Ella Laine hem ett brons i D16-klassen – 21 sekunder bakom Uddevallas Tilia Olsson och OK Gränsens Tilda Sundkvist som delade på guldet. Laine, som kommer från och bor i Svartå i Degerfors kommun (även om hon alltså tävlar för Djerf), tog ju guld på 3 000 meter och silver på 1 500 meter hinder vid friidrottens ungdoms-SM för två veckor sedan, och följde nu alltså upp med en bronsmedalj på orienteringens. Hennes klubbkompis Edvard Pelander var 17:e i H15-klassen, knappt två minuter bakom Thybeck.

Nere i Viadal drar det ihop sig till spurt i sexdagarsloppet. Vid lunchtid i dag gick löparna in på det sista dygnet, och Filip Andersson gjorde det efter att ha avverkat 99,8 kilometer på det femte dygnet. Drygt en timme senare passerade han 60 mil, och nu i kväll var degerforsarens ledning uppe i 60 kilometer före tvåan Tommy Tedelund. Ännu större är karlskogingen Regina Johnsons ledning på damsidan. Hon passerade 50 mil strax före 17 på eftermiddagen i dag och leder nu med en bra bit över tio mil till tvåan Maria Broström. Det innebär att Johnson skulle kunna sluta springa nu och ändå vara säker på segern (dessutom ligger bara fem herrar före). Lindesbergsbördiga Elin Engström är kvar på fjärdeplatsen efter sina skadebekymmer. Tävlingen avslutas 12.00 på lördagen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: