Dags för andra halvan av junior-VM – och löpartävling i Karlskoga lockar med 10 000 kronor i förstapris (plus: datumen för Vårruset och Blodomloppet spikade)

Ni minns försöket att avgöra junior-VM i orientering i Portugal i juli? När den portugisiska regeringen samma vecka kände sig tvingad att införa vistelseförbud i landets skogar på grund av extrem torka och värme, vilket gjorde att bara sprintdisciplinerna kunde avgöras? Nå, de tre skogsdisciplinerna sköts upp, och nu är det äntligen dags att avgöra dem.
Tisarens Valter Pettersson, som här kommer göra sina allra sista tävlingsdagar som junior (han blir senior vid årsskiftet), och resten av det svenska landslaget (med Hanna Lundberg som stor stjärna och medaljfavorit) har redan varit på plats i Portugal i nästan en vecka, och på fredag startar tävlingarna med medeldistans. På lördag avgörs stafetterna (för tremannalag, Sverige har sex herr- och sex damjuniorer på plats, så det kommer, om alla är friska, bli första- och andralag) och på söndag avslutas mästerskapet med långdistans. Temperaturen förväntas ligga på 10–15 grader i stället för sommarens värmebölja med toppar på 46, rapporterar Svenska orienteringsförbundet. Det blir utmanande banor med väldigt teknisk orientering, berättar förbundskapten Thomas Landqvist för hemsidan:
– Men trots att det är tekniskt går det att springa väldigt fort. Det blir en utmaning att hitta rätt passager genom gröna områden till exempel, säger han.
Det kommer tv-sändas gratis från Portugal, och jag återkommer naturligtvis med Valters starttider när det närmar sig.

Tävlingsprogrammet för löpningen 2023 börjar så smått att växa fram. Sedan tidigare har det ju kommit datum för bland annat Bergslagsleden ultra och friidrotts-DM (med 800 och 1 500 meter), och nu finns fler datum att teckna ned i listan:
** Den femte och, meddelar arrangören (”det är dags att arrangera andra lopp”), sista upplagan av Vinkbo backyard ultra avgörs utanför Karlskoga med start lördagsmorgonen den 6 maj. Det är, vid sidan om Örebro backyard ultra (som inte annonserat om de kommer att köra nästa år eller inte) och insomnade Kvinnersta backyard ultra, den enda riktiga backyard ultra-tävlingen i länet eftersom de andra som testat vingarna alltid satt maxbegränsning i antalet varv (och då blir det inte på riktigt). Arrangörerna lockar med 10 000 kronor i förstapris, men frågan är om det kommer dyka upp någon som kan stoppa Filip Andersson från att ta femte raka segern.
** Blodomloppet Örebro blir kvar på våren (förmodligen blev årets försök att jaga in nya blodgivare inför sommaren lyckosamt) och avgörs nästa år torsdagen den 25 maj. Som vanligt med fem- och tiokilometersdistanser med start utanför och mål inne på Trängens IP.
** Vårruset Örebro kommer att avgöras tisdagen den 30 maj, på samma femkilometersslinga som vanligt med start och mål vid Gustavsvik. Det återstår att se om KFUM Örebro försöker sig på att arrangera Gubbracet igen efter fjolårets anmälningsdebacle som ledde till att tävlingen fick ställas in. Blir det av lär tävlingen hamna måndagen den 29 maj.


Ett svar till “Dags för andra halvan av junior-VM – och löpartävling i Karlskoga lockar med 10 000 kronor i förstapris (plus: datumen för Vårruset och Blodomloppet spikade)”

  1. […] 11.48 på fredagen ger han sig ut, Tisarens Valter Pettersson, i medeldistansen som inleder junior-VM i orientering i Portugal. Han gör det med startnummer 73 av 127 killar till start, men av någon anledning är startlistan omvänd så att nummer 127 startar först, och Pettersson går därmed ut som 54:e man. Med två minuters startintervall innebär det att han kommer få vänta 1,5 timmar efter målgång för att se vad loppet verkligen räcker till.Arrangörernas satsar på en maraton-tv-sändning och drar igång redan vid 10.00 och hänger i över prisutdelningen vid 15.15.När sprintdistanserna avgjordes i somras var Pettersson 50:e individuellt och med i det svenska andralaget som slutade på 13:e plats, men potentialen är större än så med tanke på att han vunnit både i skogen (i swedish league i våras) och i sprint (på SM i somras) i konkurrens med de allra bästa som Bredrayds Axel Elmblad som tog VM-guldet i sprint i somras (men som nu saknas på grund av hjärtflimmer).Tävlingarna i Portugal fortsätter med stafetter på lördag (så det gäller att Pettersson är topp tre av svenskarna på fredagen för att ta en plats) och avslutas med långdistans på söndag. Mer inför mästerskapet skrev jag häromdagen. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: