Örebro tilldelas ännu ett friidrottsmästerskap – och därför hamnar Englund så lågt i nya rankningen

Jag vet inte om jag skrivit det tidigare. Jag tror inte det, men är inte helt säker. Så här kommer nyheten (?) igen: Svenska friidrottsförbundet har tilldelat KFUM Örebro inomhus-junior-SM i friidrott 2024, alltså om lite drygt ett år. Mästerskapet kommer att avgöras i Tybblelundshallen helgen 24–25 februari 2024, men eftersom förbundet håller på att se över åldersindelning i ungdoms- och junioråldrarna är det ännu inte klart om åldersklasserna kommer vara 17-åringar, 18/19-åringar och 20/21/22-åringar (som tidigare) eller 18-åringar, 19/20-åringar och 21/22-åringar (enligt ett nytt förslag). Skulle förslaget ändras skulle åldern på ungdoms-SM ändras från 15- och 16-årsklasser till 16- och 17-årsklasser medan 15-åringarna skulle bli av med sin SM-status.
2012 arrangerade KFUM Örebro stora inomhus-SM i Tybblelundshallen, och så sent som 2020 det mästerskap man nu åter tilldelats, för juniorer och äldre ungdomar (17-, 18/19- och 20/21/22-årsklasserna). I fjol arrangerade klubben ett coronasäkrat och hårt bantat mångkamps-SM inomhus för seniorer, och i mångkamps-SM inomhus för både seniorer, juniorer och ungdomar (vid två olika helger).
KFUM är alltså en van och erkänt duktig arrangör. Synd bara att det inte finns någon utomhusarena där de kan arrangera ännu större tävlingar (Närkeracet har till exempel förpassats till Hallsberg).

I går släppte just Svenska friidrottsförbundet också en ny rankning över Sveriges bästa hinderbanelöpare. Där borde örebroaren Siri Englund, som först och främst är militär femkampare men som tog VM-guld i just OCR redan 2014, ha varit med i absoluta toppen – men eftersom hon bara fått två tävlingar registrerade senaste året och rankningen baseras på varje löpares tre bästa resultat så återfinns hon först på 14:e plats av damernas. Rankningen bygger på en sorts procenträkning på hur långt bakom löparen är en teoretiskt uträknad tid som Nordens bästa OCR-löpare borde ha i varje enskilt lopp – och Englund har noterats för 13,96 respektive 14,57 procent i sina två tävlingar (fjärdeplatsen på RM, motsvarande SM, i fjol och andraplatsen på ultimate OCR i maj i år). Snittet av de två resultatetn hade placerat henne som trea på rankningen, men nu får hon alltså nöja sig med en 14:e-plats eftersom hon inte har något tredje resultat.
Englunds vapendragare Kristalina Smårs, från Nora, har också bara två tävlingar registrerade, och är därför 15:e i stället för fyra/femma på rankningen.
Ex-örebroaren Sara Bäckström toppar rankningen (hon vann också årets RM) precis som hennes sambo, ex-örebroaren Martin Bäckström gör på herrsidan (han har vunnit RM två år i rad). De bor numera i Ljungskile. På herrsidan hittar jag inga länslöpare på topp 50, men jag är inte säker på att jag har koll på alla namn.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: