Eriksson ställer in världsrekordförsöket i Örebro på lördag – här är allt annat att hålla koll på

Efter lördagens uppvärmning med Vinterspelen, med totalt 1 097 starter över alla grenar, är det i helgen dags för Sveriges största endagarstävling inomhus i Tybblelundshallen: Triumfglasspelen. Totalt ska det göras 1 360 starter under lördagen, som är ett samarrangemang mellan Åsbro och Stocksäter, och det bjuds på lite mer välfyllda medeldistanslopp den här gången. Den största konfekten blev vi tittare dock snuvade på redan på förhand: Malungs Håkan Eriksson, den gamle orienterings-VM-medaljören, hade annonserat att han skulle komma och jaga veteranrekordet på engelska milen för 60-plussare (Nola Shaheeds 4.50,95 från 2012), men han har strukit sig eftersom han inte tyckte formen var god nog för ett försök. Eriksson har redan utomhusrekordet med 4.47,69 och har gjort gjorde förra vintern fem försök inomhus och var som närmast bara fyra tiondelar från att lyckas (just i Vinterspelen i Örebro). För den som ändå vill se ett veteranvärldsrekord (om än inte i konditionsidrott) bör bege sig till hallen 15.30 på lördagen då KFUM Arvikas Olle Borg går för världsrekordet i tresteg i M75-klassen (som finske Stig Bäcklund har sedan 2015). Det är på 9,69, och Borg var över tio meter både i veteran-EM i våras (då vann M70-klassen som 74-åring) och i veteran-SM utomhus i augusti.
Senast (och hittills enda gången) det slogs världsrekord i Tybblelundshallen var den 28 mars 2020 då det samlades ihop svenska landslag på långa stafetter som noterade inte mindre än fyra världsrekordtider. Bland annat var örebroaren Rebecca Högberg med i K35-laget, vars rekord är det enda från den dagen som fortfarande står sig (9.05,25 över 4×800 meter).
Vad bjuds det annars på i hallen på lördag? Jo, 1 000-meterslopp för seniorerna och 17-åringarna, 800-meterslopp för 15-åringarna och 600-meterstävlingar för alla upp till 13 år (men något lopp på engelska milen blir det inte när inte Håkan Eriksson kommer). Det är 25 startande på 1 000 meter, men bara tre från länet: Östansjös Ester Skoglund och Stocksäters Alice Lundström (båda i F17, start 18.10) och Åsbros Albin Wallgren (som är själv i P17 och springer ihop med seniorerna, start 18.00). 14-åriga Västeråslöparen David Wallén, som var Sverigeetta i P14-klassen på 800 meter i somras med 2.06,15, kan mycket väl ta hem seniorklassen och är defintivit löparen att hålla koll på. På damsidan finns fem 13-åringar från Västerås och Göta där framför allt My Olsson bör kunna utmana 41-åriga Ludvikalöparen Kajsa Petersson om segern.
På 800 meter kommer Karlskogas Rebecka Albinsson, Stocksäters Miranda Koubek, Wedevågs Oliver Arnesson och Åsbros Edwin Wallgren och Malte Hagerud till start (i P15-klassen är hela 15 löpare anmälda, så där antar jag att det blir dubbla heat). 800-metersloppen drar igång vid 19.40.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: