Törnqvist på plats när långloppssäsongen tjuvstartar – och dags för Porla Brunnsloppet (nästa år blir det lopp i maj)

I morgon är smygstartar långloppssäsongen. Efter att ha följt först Bill och sedan Bob Impola och nationellt Olivia Hansson (och, lite mer på avstånd, Kristina Roberto och Susanne Hedlund), och sedan förra vintern mest noterat Rickard Ericssons och Edwin Franzéns framfart, är det i år dags att stifta bekantskap med två i långloppsvärlden relativt nya bekantskaper. Vedevågskillen Filip Danielsson som tidigare kört traditionella distanser (varit femma på JVM, sedan varit en del av olika landslagsgrupper och tagit poäng i världscupen) som efter att framgångsrikt ha provat några nationella långlopp i fjol nu gör en fullfjädrad satsning i egen regi (under Wedevågs IF:s namn), och örebroaren Elin Törnqvist, som var sexa i distansloppet i sitt sista junior-SM i vintras, och som valt att inför första senioråret gå över och göra en långloppssatsning som en del av Lager 157:s ungdomslag.
Lager 157 är också arrangör av den nationella tjuvstarten som äger rum i morgon, i Edsåsdalen strax söder om Åre. 11.00 går starten för ett lopp vars längd inte riktigt är definierat utan som på cykelvis körs över distansen 75 minuter plus tre varv på en 1,4 kilometer lång slinga – alltså, när 75 minuter passerats är det tre varv (4,2 kilometer) kvar när mållinjen nästa gång passeras. Törnqvist är på plats som en del i det arrangerande laget medan jag är mer osäker på Danielssons deltagande (det finns ingen startlista publicerad), men jag tror inte att han är på plats. Om det kan dyka upp några andra länsnamn? Omöjligt är det väl inte.
Tävlingen går hur som helst att se gratis på youtube.
Den nationella långloppssäsongen startar på allvar med Craft ski marathon i Grönklitt den 15 januari (Wadköpingsloppet, som nu öppnat anmälan, körs den 5 februari) medan långloppsvärldscupen, ski classics, inleds med tre kortare lopp i Österrike och Italien 10–17 december (ett lagtempo och två individuella). Både den nationella och den internationella säsongen kulminerar med Vasaloppet första söndagen i mars.

I morgon är det också dags för årets upplaga av mitt eget arrangemang Porla Brunnsloppet, och efter att två år i rad bara haft sju deltagare har vi i år 16 anmälda. Bland dem finns två VM-löpare i Lisa Ring (sprang maraton på friidrotts-VM 2017, har därtill två SM-guld och tog så sent som i april SM-brons i ultratrail) och Leonora Johnson (som var en del av det svenska laget i satellit-VM i backyard ultra 2020, som i fjol var på pallen i sexdagarsloppet i Viadal och som tidigare haft FKT på Bergslagsleden). Dessutom har vi starka namn som Janne Werner, Ola Backlund och Filip Andersson.
Efter att tidigare ha experimenterat med olika galna upplägg blir det i år ett straightforward tiokilometerslopp, men med mycket mosse och bök och obanat som kommer ta ned farten rejält.
Det går fint att efteranmäla sig om man vill, i sådana fall sker det mellan 10.40 och 10.50 på lördagsmorgonen, i Porla.
Jag kan förresten redan nu avslöja att nästa års upplaga av tävlingen, den fjärde i ordningen, kommer att avgöras lördagen den 27 maj. Återstår att se vilket upplägg det blir den gången!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: