Kampen om sista pallplatsen i cupen – och Bergentz gör comeback i Vretstorp (Hallén Johansson närmast utanför final i premiären)

Erica Lech och Per Arvidsson vann långloppscupen 2022, Marie Dasler och Anton Öhman tog andraplatserna och på herrsidan har Oskar Hansson säkrat tredjeplatsen. Men en liten pallplats finns fortfarande att tävla om, när finalen av serien avgörs med tio kilometer långa Lucialoppet i Vretstorp på lördagen (som precis som i fjol får en härligt snövit inramning). Det handlar om tredjeplatsen på damsidan, där IF Starts Petra Hanaeus förvisso är jättefavorit till att behålla den men där Örebro AIK:s Therese Persson åtminstone har en matematisk möjlighet att nå ikapp. Persson behöver ta en andraplats samtidigt som Hanaeus inte är bättre än sexa för att det där ska bli möjlighet. Men då ska man veta att Hanaeus har 8–0 i inbördes möten mellan de båda i år, så Perssons chans är väl i praktiken att Haneus inte kommer till start – men det gör hon. Eller ja, hon är anmäld i varje fall, det är båda. Med i anmälningslistan finns också bland andra Emma Reinhed Liljeqvist, Lisa Brorson och Anna Karlsson.
Roligaste namnet som kommer till start Wilhelm Bergentz, örebroaren som springer för Hälle IF, som i fjol hade juniorlandslagsuppdrag både på bana, landsväg och i terräng men som i år varit skadedrabbad och inte sprungit en tävling sedan han blev tvåa i Musselloppet i Lysekil i augusti (milen på 32.13). Han kommer att jagas främst av Anton Öhman, Oskar Hansson och David Lundström i ett riktigt fint startfält.
Tittar man på andra klasser i långloppscupen så är de flesta avgjorda. Örebro AIK har tagit hem föreningstävlingen för elfte året i rad och Ester Skoglund och William Sallros har säkrat segrarna i juniorklasserna.

Zinkgruvanfostrade Markus Hallén Johansson var närmast utanför finalen, sjua totalt sett alltså, när Sverigecupen i längdskidåkning hade premiär med en sprinttävling i fristil i Idre i dag (som NA sände, se den i efterhand här!). Hallén Johansson, som numera tävlar för Offerdal, var elva i kvalet och tvåa i sin kvartsfinal, och tog sedan en tredjeplats i en långsam semifinal med lurpassande där Gustaf Berglund och Axel Aflodal manövrerade ut övriga.
Även Garphyttans Anja Andersdotter tog sig vidare från kvalet, som 17:e åkare, men åkte ut som femma i sin kvartsfinal. Tävlingarna i Sverigecupen fortsätter med distanslopp i fristil på lördagen, och NA sänder då också.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: