Därför står Ekström över skandinaviska cupen: ”Lyckades med konststycket att ramla” (Och Schagerström möter Alexandersson i stjärnans skido-comeback)

Tredje avsnittet av Konditionsbloggenpodden – med löparesset Erica Lech som gäst – är ute. Du hittar det i den här artikeln eller på de flesta ställen där poddar finns (som i podcast-appen eller på Spotify).

När skandinaviska cupen i Östersund – som NA sänder – drar igång på fredagen är det utan Axel Ekström. Men det beror inte på någon formsvacka, som jag antytt, utan på en revbensskada. Det skriver han själv på facebook. ”För en tid sedan så lyckades jag med konststycket att ramla på skidorna och slå i revbenen. Resultatet blev tyvärr inte helt hundra kommer därav inte kunna tävla kommande helg här i Östersund, tråkigt men kämpar på”, skriver Ekström.
I startlistan finns, som jag tidigare gått igenom, ändå några länsåkare. Bland dem två som kör fredagens klassiska sprint: Garphyttans Anja Andersdotter som går ut 10.29 i damernas kval och Zinkgruvan-fostrade Markus Hallén Johansson som startar 9.38.45 i herrarnas. NA:s sändning hittar du här.

Startlistorna till helgens skidorienteringstävlingar i Norge, de sista inför världscupen i januari, har kommit – och det blir säsongspremiär för Nelly Mårtensson som får en av få riktigt bra möjligheter att visa klass inför junior-VM i Lettland i månadsskiftet januari/februari. Mårtensson, som kommer från Fjugesta och tävlar för Garphyttan, kom ju fyra på ungdoms-EM i våras, men fyller 18 nästa år och kliver därför upp i juniorklassen internationellt (i Sverige gör hon sitt andra av fyra år i juniorklass nu). Internationellt spänner juniorklassen över tre år (i vinter de som är födda 2003, 2004 och, som Mårtensson, 2005).
Helgens tävlingar i Norge är premiären i deras nationella cup och går under namnet Sjusjørennet (tävlingarna avgörs i Sjusjøen utanför Lillehammer), men har också världsrankningsstatus och gästas av hela svenska landslaget plus åkare från länder som Estland och Schweiz (dock inga finländska åkare – i avstängda ryssars frånvaro är det de som saknas jämfört med motståndet på ett mästerskap).
Det vankas sprint på lördagen och medeldistans på söndagen och förutom Mårtensson är så klart Elin Schagerström – som fick en sådan fantastisk start på säsongen i Finland för två veckor sedan och som i praktiken redan säkrat plats till alla årets stora, internationella tävlingar – det stora, spännande länsnamnet att hålla koll på. Dessutom kommer exil-karlskogingen och skidorienteringsveteranen Åsa Zetterberg-Eriksson (som efter att Öset Skido upplöstes nu precis som i vanlig orientering representerar Djerf även på snö) till start. Alla på plats får mäta sig mot tidernas kanske bästa skidorienterare, Tove Alexandersson som är tillbaka efter några vintrars satsning på skidalpinism (senast hon deltog i ett skidorienteringsmästerskap var 2019). tanken var ju en satsning mot OS 2024, men i somras tog IOK beslut om att stryka de traditionella skimodistanserna (som enligt grenens egen lingo heter ”individuellt race”) och bara ta med sprinten och mixedstafetten på OS-programmet (och därmed bara dela ut tre guld i stället för fem) – och eftersom Alexandersson bespetsat sig just på den traditionella distansen så framstod en OS-satsning inte längre så spännande, och nu är hon alltså tillbaka i skidorienteringssvängen i stället.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: