Favoriterna höll i årets sista tävling – Lech femte snabbaste genom tiderna i Sylvesterloppet

Jag bjussade på det mesta från Sylvesterloppet i den här artikeln, men jag lovar att återkomma med ett bildextra i morgon (signerat Henry Laine, som jag lånade ut kameran till när jag själv sprang). Hur det gick? Tja, jag hade ju i varje fall rätt ordning på topp tre i herrklassen och topp två i damklassen (trean Camilla Bergdahl nämnde jag väl som fyra eller femma, beroende på hur välvillig man ska vara.
På herrsidan innebar det att Örebro AIK:s Andreas Ingberg vann (på 36.45 över 10 384 meter) nästan 2,5 minuter före Starts 18-åring Hugo Örn (39.06) som i sin tur var före ÖAIK:s Ludvig Börjesson (39.39.38; även blott 16-årige Start-löparen Edvin Halldin gick under 40 minuter med 39.51).
De fyra var de enda herrarna som var före Örebro AIK:s Erica Lech och Karlskoga Friidrotts Ella Laine (från Svartå), som var etta och tvåa på 40.10 respektive 40.56 (bara fyra löpare har sprungit snabbare än Lech i loppets histoira: Josefin Gerdevåg var den senaste 2014 dessförinnan Linda Ström 2006–2007 Åsa Höög 2006 och Beata Falk 2007–2008; även Annika Wenngren Andersson 2004 har sprungit snabbare än Laine). Det skiljer 29 år mellan löparna som ändå båda är i genombrottsfasen: Lech som tog sin första SM-medalj i somras och slog Närkerekord i maraton för fyra veckor sedna; Laine som tog ungdoms-SM-medaljer i både orientering och löpning under hösten. Laines klubbkompis Camilla Bergdahl (46.18) var distanserad med över sex minuter på tredjeplatsen och närmast följd av Start-duon Marie Dasler (47.16) och Maria Nagle (47.59) som var de enda andra kvinnorna under 50 minuter.
Dasler vann även det finaste priset – Sylvesterpriset – på utlottning medan Frövis Magnus Karlqvist vann ett speciellt 40-årsjubileumspris (det var 40:e gången loppet arrangerade) genom att vara 40:e löparen i mål (priset var ett presentkort på 40×10 kronor på Ica). Totalt kom 85 löpare till start, en liten besvikelse för arrangörerna som hade hoppats på en återställare mot pre-pandemi-nivåerna på närmare 200.
Nästa löptävling i kalendern är inomhus-DM på 5 000 meter nästa söndag, den 8 januari.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: