Här är de tre nominerade till NA:s pulsklocka 2022 – och Nilsson tror på god chans att ta en JVM-plats

I dag presenterades plötsligt kandidaternas till NA:s pulsklocka 2022 – priset som enligt mina egenhändigt komponerade stadgar ska gå “Priset ska gå ”till den eller de konditionsidrottare (eller den konditionsidrottstränare) eller -lag från Örebro län eller verksam i en länsklubb som under det gångna året utfört den prestation eller den rad av prestationer som anses främst och populärast”. Det där med konditionsidrottstränare tog vi (jag?!) inte någon hänsyn till när årets tre kandidater togs ut – annars hade Johan Röjler så klart varit en given kandidat (och Mikael Kroon en verklig utmanare) – utan i år gick vi (jag?!) på idrottare. Jag plockade ut de här tre kandidaterna i början av december (före Erica Lech sprang Maratón Valencia, jag hade på känn hur det skulle gå där), och sedan snackade jag ihop mig om dem med först kollega Billy Hammer och sedan med sportchef Pierre Bokvist och chefredaktör Anders Nilsson. Alltså en lite annan väg än det normalt är när det gäller det här priset – jag brukar ju bara kasta ur mig ett gäng tänkbara kandidater här på bloggen, lyssna på läsarnas åsikter och sedan dra igång en omröstning med ett rimligt antal. Men i år är Pulsklockan galafierad, och då går det till på det här sättet. För första gången i prisets historia är det inte heller bloggens och NA:s läsare som kommer att avgöra vem som vinner, utan en jury (jag?!).
Hur som helst var det inte särskilt svårt att utse Lech, Martin Regborn och Jonatan Gustafsson till årets tre kandidater, även om Marcus Jansson, med sitt VM-guld, så klart hade förtjänat att vara med som en fjärde kandidat (att han fick stryka på foten berodde på att sporten, mountainbikeorientering, trots allt är betydligt mindre än orientering och löpning).
Det är mina kollegor Henrik Brändh och Gabriel Rådström som åkt runt och träffat alla kandidater (i alla nio kategorierna) och skrivit texter och gjort videoinslag om dem, men jag har bidragit med nomineringar (i ett gäng kategorier). Här är de som gäller Pulsklockan:
Erica Lech: ”Visade att ålder bara är en siffra. Vid 45 tog hon sitt livs första SM-medalj med ett silver i Stockholm maraton och i december följde upp genom att sätta bästa maratontiden av en länslöpare någonsin: 2.39.39.”
Martin Regborn: ”Blev Europamästare i långdistans efter ett sekunddrama – och därmed den förste svenske herrorienterare att ta guld på en skogsdistans i ett internationellt mästerskap på 18 år. Hann under året också ta både silver och brons vid world games i USA.”
Jonatan Gustafsson: ”Hade inte ens officiellt hunnit bli en del av det svenska landslaget när han chockade orienteringsvärlden med ett VM-brons i knockoutsprint. Är så snabb att han dessutom hann med ett SM-brons på 3 000 meter vid friidrotts-SM under året.”
Alla vinnare av NA:s pulsklocka:
2014:
Adam Axelsson, skridsko/cykel, SK Winner/Örebrocyklisterna.
2015: Josefin Gerdevåg, löpning, KFUM Örebro.
2016: Martin Regborn, orientering, Hagaby Goif.
2017: Emilia Fahlin, cykel, Örebrocyklisterna/Wiggle-High5.
2018: Bob Impola, skidor, Karlslunds IF/Team Serneke.
2019: Jonas Nilsson, löpning, Örebro AIK.
2020: Jacob Ahlsson, cykel, Motala AIF.
2021: Jonathan Ahlsson, cykel, Motala AIF.

Jag utlovade ju en text om karlskogingen Simon Nilsson, som slåss om en åtråvärd plats till junior-VM i längdskidåkning vid helgens tävlingar i Lycksele. Den hittar du här (skriven av kollega Linus Dahlbäck), och bland annat värderar Nilsson själv sina chanser att ta en JVM-plats:
– De är nog fina. Lyckas jag få till det lika bra i helgen ska det inte vara alltför långt borta hoppas jag. Men det är en nyckeltävling, det gäller att prestera bra här.
Tävlingarna inleds med sprint i morgon, och i sprintkvalet startar åkarna i rankningsordning – vilket innebär att den andre och mer meriterade karlskogingen, Ludvig Berg, går ut allra först av de äldre herrjuniorerna, vid 9.57. Simon Nilsson går ut som tionde man, 9.59.15. Sprintbanan i Lycksele är 1 364 meter lång och har fyra (3,5?) små backar om totalt 42 höjdmeter (där den längsta, backe nummer två, är på 16 höjdmeter. Från 750 till 1 100 meter bär det utför, och sedan följer ett helt platt och rakt upplopp på 250 meter, så det gäller att skapa en jättelucka i sista backen om man vill avgöra uppför.
NA:s sändning hittar du här.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: