Bergs JVM-chanser försvann (väl?) i spurtuppgörelsen – så var första dagen av Sverigecupen i Lycksele

I morse publicerade vi en artikel på na.se om karlskogingen och juniorlandslagsmannen Ludvig Berg och hans tuffa säsongsinledning som gjorde att han hade kniven mot strupen inför dagens sprint i Sverigecupen för juniorer i Lycksele – om hans förhoppningar om att få åka junior-VM skulle bli verklighet.
– Jag vet vad jag kan när jag är i bra slag. Får jag det bara att klaffa och att det sitter vet jag att jag kan åka bra och vara med i toppen, sa Berg.
I kvalet såg det också riktigt bra ut för Berg som åkte in som fyra och tog sig vidare till kvartsfinal med 15 sekunders marginal. Men redan i semifinalen blev det respass, efter en spurtuppgörelse där han inte riktigt orkade utmana Anton Grahn, Jens Junes eller Albin Augustsson (och tiderna räckte inte alls efter till en början rejält avvaktande åkning). Andre karlskogingen Simon Nilsson, som jag skrivit mycket om inför tävlingarna, tog sig också till semifinal, men där släppte han direkt ut från start och var drygt 13 sekunder bakom täten utan att ha gått omkull. Om det var materialet eller orken som tröt var oklart, men för hans del gör det inte lika mycket – han har satt sig i en bättre position inför helgen, och har dessutom sina två bästa distanser kvar i lördagens distanslopp och söndagens masstart. För Berg har nog JVM-chansen däremot runnit mellan fingrarna vid det här laget – det ska till något ytterst sensationellt i helgens två tävlingar för att han ska greja en plats till Kanada.
Placeringarna och tiderna gjorde att Berg blev åtta i dagens tävling, Nilsson tia. I Sverigecupens sammandrag tappar Nilsson därmed från andra till tredje plats när dagens vinnare, IFK Moras Anton Grahn, passerar (före finns sedan tidigare dagens tvåa, Högbos Elias Danielsson.
I yngre juniorklassen åkte Garphyttans Ida Bervenståhl ut som fyra i sin kvartsfinal medan karlskogingen Ellen Berg var 48:a i kvalet, tolv sekunder från avancemang. Östersunds Alva Svahn vann den klassen, Rehns BK:s Erik Bergström den yngre herrjuniorklassen och Strömnäs Lisa Eriksson den äldre damjuniorklassen.
Morgondagens tiokilometerstävling i fristil avgörs över tre varv på en 3,3 kilometer lång bana med ett par kortare och en längre stigning (på 38 höjdmeter) för totalt 118 höjdmeter per varv (354 över hela tävlingen).
NA sänder även helgens tävlingar, och Simon Nilsson och Ludvig Berg går rafflande nog ut som trea respektive tvåa från slutet, med startnummer 676 respektive 677, 11.38 och 11.38.30. Ellen Berg startar 12.16.30 (med nummer 7.33) och Ida Bervenståhl startar 12.20 (740).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: