DM i längdskidor två dagar i rad – bara en åkare lyckades knipa två medaljer (skönt formbesked för Fryxell, mindre så för Mårtensson)

Du har väl inte missat veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden släpptes i går? Oskar Andrén är gäst! Finns där poddar finns, till exempel på Spotify.

Jag hade missat att även dagens tävling i konstsnöspåret i Ånnaboda, Kilsbergsloppet, gällde som distriktsmästerskap – men så var fallet, parallellt med den nationella ungdomstävlingen Kilsbergsloppet.
Trots att det var samma banor och samma längd (tio kilometer) var det bara en enda medaljör på seniorsidan som var densamma som på lördagen, när fristil byttes mot klassisk stil. Ja, på damsidan blev det inte ens någon medaljör i dag, eftersom ingen kom till start (i går var Tina Åkesson ensam i klassen och vann förstås). Den som lyckades ta medalj båda dagarna var Garphyttans Kevin Henriksson, som i går tog silver bakom Jakob Wallenhammar och nu brons bakom Karlslunds Robert Brundin (som tog en favoritseger) och Garphyttans Daniel Olsson (som var 65 sekunder bakom Brundin men 22 före Henriksson).
På juniorsidan kom varken Ida Bervenståhl eller Nelly Mårtensson, och i deras frånvaro vann IFK Grängesbergs Molly Furunäs (snabbare än alla herrjuniorer!) och Grönahögs Erik Inghammar juniorklasserna, men eftersom de inte kommer från distriktet var det Garphyttans Alma Olsson och Zinkgruvans Erik Johansson dom tog DM-gulden (båda var tvåa i sina klasser). Ebba Fryxell vann för andra dagen i äldsta ungdomsklassen (men Latorpstjejen tävlar ju för en dalaklubbb, så Garphyttans Ellen Olsson tog andra raka DM-guldet som tvåa, 34 sekunder bakom över fem kilometer) medan Karlslunds Ludvig Larsson tog DM-guldet i äldsta pojkklassen (även om han var drygt 1,5 minuter bakom segrande Adam Carlsson, Sya SK, och efter både Fryxell och Olsson i totala listan). Oavsett allt var det här främst ett riktigt gott formbesked för Fryxell, som hade en stökig inledning på säsongen, inför debuten på ungdoms-SM nästa helg.

Nämnda Nelly Mårtensson, som alltså tävlade i Ånnaboda (och tog DM-silver i juniorklassen) på lördagen, var på söndagen i stället på plats i Leksand och körde en medeldistans i Sverigecupen i skidorientering. Mårtensson, som hade framgångar på ungdoms-EM i fjol och nu jagar en plats till junior-VM i Lettland om drygt en vecka (hon tillhör juniorlandslaget, men det behöver inte betyda att man blir uttagen), hade dock en tyngre tävling och var drygt tio minuter bakom segrande Elsa Brandt, Domnarvet, i mål. Ett par-tre rejäla missar förstörde dagen, om man ska tro splitt-tiderna.
Länets stjärna Elin Schagerström avstod ju helgen, men Djerfs Åsa Zetterberg-Eriksson tog en sjätteplats på damsidan där Rättviks Linda Lindkvist (som vunnit alla tre världscuptävlingar hittills i år) vann för andra dagen i rad (drygt två minuter före IFK Moras Magdalena Olsson, nästan tre för Tove Alexandersson, som doppar tårna i skidorientering igen, och nästan åtta före Zetterberg-Eriksson).
Samtidigt som junior-VM i Lettland avgörs också EM, som dubblerar som andra av tre världscupsammandrag i vinter. Trupperna dit lär komma i morgon eller på tisdag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: