Gillman 73:a i Marcialonga: ”Men fyfan vad det är trist att starta i sista startled …” (Och så ser du Simon Nilssons JVM-debut)

I går släpptes veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, med militära femkamparen och löparen Siri Englund som gäst! Finns där poddar finns, till exempel på spotify.

Garphyttans Adam Gillman slog till med sin bästa prestation för året – när det gällde som mest (hittills). I italienska klassikern Marcialonga, den första av säsongens riktigt stora race i långloppsvärldscupen, tog förstaårs-skiclassics-åkaren en 73:e-plats. Förvisso 16 positioner ned jämfört med La diagonela förra helgen (då han var 57:a), men Marcialonga bjuder på bättre startfält och större prestige (och man bör närmast jämföra med den 121:a-plats som Gillman som bäst kommit in på i Vasaloppet). Placeringen kunde dessutom ha varit betydligt bättre, om inte Gillman fastnat långt bak i kön på en bana som i stora delar är väldigt tajt (två spår i bredd) och där det är väldigt tufft att arbeta sig upp och komma med i rätt klunga. ”Bra dag och bättre ju längre loppet gick, men fyfan vad det är trist att starta i sista starled av skiclassics-åkarna samtidigt som jag suger på att ta mig fram … Längtar till vasan och 52 startspår”, skriver Gillman i sin träningsdabok på Strava.
Gillman var nästan exakt elva minuter bakom Emil Persson, som är helt oslagbar den här säsongen (vinster i sex race i rad nu). Örebroaren Rickard Ericsson, som överlag varit den starkaste länsåkare i cupen i vinter, fick nu se sig slagen med 3,5 minuter av Gillman. Han slutade 85:a. Nästa vecka har skiclassics uppehåll.

I morgon startar JVM i längdskidor på allvar. Ja, sprinten avgjordes förvisso redan i går, men som väntat utan karlskogingen Simon Nilsson, som är uttagen som distansåkare. Men i morgon är det dags för 20 kilometer masstart i klassisk stil. Det väntar fyra varv på en 5,267 kilometer lång bana (så egentligen blir det förstås drygt 21 kilometer), med 178 höjdmeter per varv (712 totalt), men av höjdkurvan att döma utan några riktigt utslagsgivande stigningar. Starten går 21.30, svensk tid, och tävlingen direktsänds på Youtube. Startlistan är ännu inte publicerad.

Någon resultatlista från Sörbyskogen svartare verkar det inte bli (så jag kommer inte få reda på vilken position jag själv slutade på). Däremot har jag fått reda på att Elisabeth Ahlgren, som bor i Örebro men tävlar för Linköpings OK, vann damklassen efter att ha gjort 19.41 på sista varvet (det där tiden räknades). Har däremot ingen aning om vem som blev tvåa och trea. Erik Berzell vann före André Rangelind på herrsidan, vilket jag rapporterade om redan i går.

Det blev ingen start för Ebba Fryxell (som var anmäld på förhand), eller någon annan länsåkare heller, när ungdoms-SM avslutades med stafetter i dag. Ingen av länsklubbarna fick ihop lag, och ingen av länsåkarna valde att ställa upp i mixedstafetten som erbjöds dem som inte hade klubblag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: