Fahlin klar för debut i Paris–Roubaix – Vänern runt inställt igen (här är alla Örebrocyklisternas arrangemang i år)

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, med nyblivna SM-silvermedaljören (på 3 000 meter) Jonatan Gustafsson. En del snack inför sagda lopp inleder podden, men därefter följer träningstugg och orientering. Finns där poddar finns, till exempel på Spotify och i podcast-appen.

Jag har ju skrivit väldigt mycket om Emilia Fahlins framfart under säsongsinledningen på bloggen de senaste dagarna, och i dag talade jag med henne på telefon om de här åtta dagarna för en artikel ni kan läsa här. Där berättar hon bland annat om resten av vårens tävlingsprogram, som inkluderar Le Samyn i Belgien den 28 februari, Ronde van Drenthe i Nederländerna den 11 mars, franska etapploppet Tour de Normandie 17–19 mars, Brugge–De Panne och Gent–Wevelgem i Belgien den 23 respektive 26 mars, debut i Paris–Roubaix den 8 april och De Brabantse Pijl den 12 april. Drenthe, Brugge, Gent och Paris–Roubaix ingår alla i världstouren.
Man vågar inte ta ut något om Fahlins start i Paris–Roubaix i förväg, dock. Hon var med teamet och rekade banan redan 2020, inför den första historiska upplagan som sedermera blev covid-inställd. 2021 avslutade hon säsongen redan i juni, på grund av utmattningssyndrom, och Paris–Roubaix låg på hösten det året (återigen covid-uppskjutet från våren). Och i fjol ingick tävlingen helt enkelt inte i hennes plan. Så frågan är om det verkligen blir fjärde gången gillt. Återstår att se.

Jag såg för övrigt av en slump i dag att Örebrocyklisterna (som Fahlin tävlar för i nationella tävlingar) öppnat anmälan till årets klassiska motionsloppet Hjälmaren runt, och det fick mig att ta en titt på deras hemsida för att skapa en överblick över årets arrangemang:
** Just Hjälmaren runt, klubbens största arrangemang, kommer i år att gå av stapeln lördagen den 13 maj – och precis som i fjol kommer huvuddistansen att vara 19 mil mot normala 15. Orsaken är ombyggnaden av riksväg 56 mellan Katrineholm och Alberga, vilket gör att cyklisterna får en omväg nästan till Eskilstuna. Precis som i fjol erbjuds också Halva Hjälmaren runt, en utmaning över 85 kilometer norr om själva sjön. Båda distanserna har start och mål vid Tybblelundshallen i Örebro. Nytt för i år är att klubben erbjuder tre olika fartgrupper på den långa distansen, för de som vill ligga i klunga och jaga en tid.
** Vänern runt, Örebrocyklisternas stora tredagarslopp som lockar cyklister från hela Sverige, ställs precis som i fjol in. Då var anledningen stora och svåröverskådliga vägarbeten i Dalsland. I år är orsaken framför allt Trafikverkets nya policy för bland annat tillstånd och skyltning av arrangemang på allmänna vägar, vilken fördyrat sådana arrangemang något oerhört. ”Beslutet grundas på en kombination av högre krav från våra myndigheter runt arrangemang på väg, krav på att vända rundan åt andra hållet och svårigheter med att hitta resurser som kan hjälpa till med genomförande av arrangemanget”, skriver klubben på sin hemsida.
** Klubben arrangerar 16 randonneur-lopp under 2023: Fyra över 200 kilometer, fyra över 300 kilometer, fyra över 400 kilometer, tre över 600 kilometer och ett över 1 000 kilometer. Alla utom tre går av stapeln innan anmälan till årets Paris–Brest–Paris stänger den 3 juli (för att få anmäla sig till det klassiska 1 200-kilometersloppet i Frankrike måste man under året ha genomfört ett lopp på 200, ett på 300, ett på 400 och ett på 600 kilometer). Lämpligen börjar man med 200 kilometer den 1 eller 15 apirl, kör 300 den 29 april eller 6 maj, 400 kilometer den 20 maj eller 3 juni och 600 den 3 juni, 10 juni eller 17 juni.
** För andra året i rad är klubben också med och samarrangerar graveltävlingen NGS Bergslagen (där NGS står för Nordic grave series), men i år med start och mål vid Åkerby herrgård strax utanför Nora. Det är ett motionsarrangemang på grusvägar över tre distanser: 194 (där man kommer så långt söderut som till Mullhyttan innan det bär norrut igen), 125 och 60 kilometer. Alltihop äger rum den 12 augusti.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: