Andersdotter prisas för succévintern (får 10 000 spänn!) och får plats i skandinaviska cupen (och här är länsåkarna långt fram i Tjejvasan på lördag)

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, med nyblivna SM-silvermedaljören (på 3 000 meter) Jonatan Gustafsson. En del snack inför sagda lopp inleder podden, men därefter följer träningstugg och orientering. Finns där poddar finns, till exempel på Spotify och i podcast-appen.

20-åriga örebroaren Anja Andersdotter tilldelades Svenska spels Hejapris som den som förbättrade sin Fis-rankningspoäng mest i samband med längskid-sprinten i Sverigecupen i Ulricehamn förra helgen, där hon skrällde rejält med en sjundeplats efter en fjärdeplats i kvalet. Det gav 10 000 kronor att dela jämnt mellan henne och klubben (Garphyttans IF).
— Jag kommer ta steget och flytta till Östersund för att kunna satsa ännu hårdare på skidåkningen i sommar, pengarna kommer behövas till att möblera lägenheten, sa Andersdotter i ett pressmeddelande när priset presenterades.
Andersdotter har tagit stora kliv i vinter, hennes första säsong som senior, och var bland annat 20:e i distansloppet på SM i Skövde för tre veckor sedan (i fjol tog hon ett par topp tio-placeringar på sitt sista JSM). I mitten av januari gjorde hon debut på skandinaviska cupen i Falun och slutade 35:a i sprintkvalet (och 46:a i distansloppet), och nu har hon också anmält sig till finalen i Skandinaviska cupen, i lettiska Madona (där skidorienterings-EM avgjordes för ett par veckor sedan) 3–5 mars. Där väntar en sprint i fristil på fredagen, ett distanslopp över tio kilometer i fristil på lördagen och en jaktstart över 20 kilometer i klassisk stil på söndagen.
Sverige har tio dam- och tio herrplatser till tävlingarna i Lettland, och har tagit ut sex damer och sju herrar som kommer få köra i landslagsdress. Andersdotter har inte fått någon av de platserna, men kommer få en av de fyra vakanta damplatserna och får därför tävla i Garphyttans dress (och bekosta resan själv, förmodar jag). Bland toppnamnen finns Åsarnas Moa Lundgren, IFK Moras Anna Dyvik och Piteås Sofia Henriksson.

Apropå längdskidor har det nu börjar ramla in några länsnamn långt fram i leden även till Tjejvasan på lördag. Garphyttans sistaårsjunior Elin Törnqvist, som tävlar för Lager 157:s ungdomslag och nyss gjort comeback efter skada, är klar för elitledet och klubbkompisen Alma Olsson för led 1A. Och i led 1B finns ytterligare ett gäng med Örebro som hemort: Garphyttans Josefin Wallenhammar, Karlslunds Linda Kanto, Berber IS:s Elin Sjöberg samt Anette Blückert och Therese Axelsson som bor i Örebro men tävlar för utomsocknes klubbarna SOK 68 respektive SK Bore. Även Karlslunds Olivia Hansson har anmält sig och placerats i det här ledet, men hon lär seedas upp till eliten.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: