Schagerström gästar podden – och så långt från en EM-plats var Gustafsson trots SM-silvret

I morgon bitti släpps veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden – på Spotify och podcastappen och andra ställen där poddar finns – och den här gången är nyblivna Europamästaren Elin Schagerström gäst. Hon berättar allt om magsjukekaoset och EM-guldloppet (och de två bronsloppen) och succésäsongen i stort, plus en hel del om sin bakgrund (hon hade bara kört ett KM på konstsnöspåret i Ånnaboda när hon sökte och kom in på skidorienteringsgymnasiet – och ett halvår efter att hon började där var hon topp tio på ungdoms-EM!). Dessutom berättar hon om ambitionerna inför Vasaloppet nästa helg. Ni som har stenkoll på skidorienteringskalendern (eller läser den här bloggen nördigt noga) kommer förstå att avsnittet spelades in i början av förra veckan, eftersom vi refererar till att hon precis kommit från världscupfinalen och att två SM-helger återstår, men den ena SM-helgen har ju nu avverkats. Men det där är bara en väldigt liten del av podden och förtar inget av lyssningen, tror jag.

I fredags kväll tog Jonatan Gustafsson SM-silver på 3 000 meter, och i dag togs tre svenskar ut i truppen till EM i Istanbul (av alla ställen), men ska man vara ärlig var det inte direkt nära att han blev tvungen att stuva om uppladdningen inför orienteringssäsongen för att klämma in ännu ett friidrottsmästerskap: Kvalgränsen var nämligen mastiga 7.44 (eller 7.37 utomhus; vilket bara Andreas Almgren av svenskarna uppnått – och inte ens han under kvalperioden), och därefter fylls deltagarlistan efter världsrankningen (och där har Gustafsson sprungit ”fel” tävlingar, så han är inte ens bland de tolv svenskar som har en världsrankning i grenen, trots att han är snabbare än flera av dem). Så det blir Almgren (22:a på världsrankningen) som tillsammans med Emil Danielsson (89:a) och Simon Sundström (161:a) kommer representera Sverige i Turkiet i mars, tre löpare som alla stod över SM-tävlingen där Vidar Johansson vann före Gustafsson och Jonathan Grahn. Almgren har fullföljt ett enda lopp i vinter (7.49,40 som femma i World indoor tour i Madrid i kväll) men var ju EM-fyra på 5 000 meter i somras (och han slog ju dessutom Anders Gärderuds 48 år gamla svenska rekord med nästan 16 sekunder). Danielsson har slagit svenska rekordet på engelska milen i vinter (3.57,28) och kommer dubblera 3 000 meter med 1 500 på EM. Och Sundström persade när han gjorde 7.51,48 som tvåa i Nordenkampen för tio dagar sedan (samma lopp där Gustafsson gjorde sin A-landslagsdebut).

Ullmax vinterserie (eller Nattcupen som jag hellre kallar den) har sportlovsuppehåll den här veckan (och tur är kanske det eftersom varenda orienterare från länet, inklusive de på gymnasiet i Hallsberg, verkar vara i Spanien just nu), och detsamma gäller Djerfs stadsorienteringscup i Karlskoga. Men i Värmland (länet, inte landskapet) inträffar sportlovet först nästa vecka, och därför avgjordes en deltävling i deras motsvarighet till Nattcupen. Kylklampen, i kväll i skogarna utanför Arvika. Långt att åka från vårt län, så klart, men Hagabys Johan Helander var i varje fall på plats och sprang in som sjua på näst längsta banan (på längsta vara det bara två startande och en fullföljande). Djerfs förstaårssenior Rasmus Pettersson tog sin första seger för året i förra deltävlingen (efter två tredjeplatser), men då glömde jag notera det i bloggen. I kväll fanns han inte på plats (i sammandraget ligger han alltjämt trea). Två deltävlingar återstår, 15 respektive 22 mars. Ullmax vinterserie avslutar med en deltävling i mörker nästa torsdag, den 2 mars, och en i dagsljus söndagen den 19 mars.
Redan nästa helg (3–5 mars) är det dags för den traditionella Sverigepremiären i Kristianstad, men än så länge är ingen av länets vassare namn anmält dit.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: