VM-bronsmedaljör i starkt startfält i befarat isiga Startmilen – och örebroaren tillbaka när skiclassics avslutas

I går släpptes veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, där Jerker Lysell är gäst. Den dubble orienterings-världsmästaren och superprofilen har flyttat till Örebro och precis bytt klubb till Hagaby Goif. Finns där poddar finns, som på Spotify, i podcastappen på Iphone och så vidare.

Nora marathon i all ära (årets startfält var ju riktigt fint), men det är Startmilen som traditionellt varit premiären för löparsäsongen i länet, och långloppscupen. Och i morgon är det äntligen dags. Enligt senaste rapporterna ligger det snö och is på delar av banan, vilket gör att det knappast kommer sättas några rekord – och till det bidrar förstås att namn som Erica Lech och Jonatan Gustafsson (den senare, som slog banrekord och Närkerekord med 29.52 i fjol, är i Italien på landslagsläger) saknas i listan, och att Martin Regborn förvisso finns med men aviserat att han inte kommer kunna gå för fullt efter en lätt ljumskkänning. Bakom (?) honom finns också en riktigt stark toppbredd, framför allt på herrsidan med namn som Simon Karlsson, Tim Sundström, Anton Öhman, David och John Lundström, Oskar Hansson, Mattias Nätterlund och Martin Duberg.
På damsidan är det stora länsnamnet och förhandsfavoriten Örebro AIK:s Liduina van Sitteren, som är tillbaka på den riktiga tävlingsscenen efter skadeproblemen som följde på Stockholm marathon (och den sensationella tiden och andraplaceringen av svenskarna i Göteborgsvarvet ett par veckor innan). Men ett namn som absolut måste nämnas är Västerås Emilia Brangefält som blott 20 år gammal tog brons på VM i traillöpning i Thailand i november, men som inte alls har lika tunga meriter på landsväg (milperset är 37.50 mot van Sitterens 35.15). Bakom dem finns Starts veteraner Marie Dasler och Maria Nagle (den sistnämnda precis hemkommen från veteran-VM) och Vretstorps Anna Karlsson. Av veteraner måste också Almbys 75-åring Bo Persson, som gjorde en så stark insats på Åstadsloppet i höstas, nämnas. Svenska rekordet i åldersklassen är Vilsta IK:s Anders Hanssons 42.40 från 2019 (han springer också i morgon), medan Persson gjorde 41.47 så sent som i juni (då han bara var 74 år och fortfarande tävlade i M70-klassen). Är formen god kan det alltså bli ett svenskt rekord – om isläget tillåter. Världsrekordet är Ed Whitlocks 40.10 från 2006.
Banan är densamma som debuterade i fjol, en lite lätt modifierad variant av banan som användes 2013–2019. Start och mål vid universitetet och förutom start- och målraksträckan två varv på en (nästan) fem kilometer lång slinga. Motionsklassen över fem kilometer springer ett (något kortare) varv. Starten på tio kilometer går 14.00 för den som vill dit och kika.

Örebroaren Rickard Ericsson är tillbaka på startlinjen för sitt Team Futura-Trentino-Dolomiten Trauma Clinic när långloppsvärldscupen skiclassics på lördagen går in på upploppet med det 40 kilometer långa Reistadløpet som ganska tätt efter start har en riktigt brutal backe på närmare 500 höjdmeter (och totalt 983 höjdmeter att plocka på sträckan mellan Setermoen och Bardufoss i nord-Norge). Starten går 10.30 på lördagsmorgonen, SVT sänder som vanligt och Ericsson har startnummer 138.
På söndag avslutas skiclassics-säsongen med det 70 kilometer långa Summit 2 Senja-loppet, som också har mål i Bardufoss men som i stället ankommer norr ifrån (start i Finnsnes) och bjuder på en ännu tuffare backe med milen kvar.
Starka långloppsåkare från länet som Filip Danielsson och Elin Törnqvist åker i stället 55-kilometersloppet Lofsdalen epic, som är någon sorts egentlig avslutning på den svenska långloppsäsongen (eller i alla fall final i långloppscupen som numera heter 157XCC originals).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: