Bergentz gör spännande start i ÖAIK:s halvmaraton – Johansson imponerade i ett av Afrikas största lopp

I går släpptes veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, och Örebro AIK-löparen Liduina van Sitteren är gäst och berättar bland annat om några riktigt struliga år. Finns där poddar finns, som på Spotify och i podcast-appen på Iphone.

På onsdag kväll är det dags för tredje deltävlingen i långloppscupen, Örebro AIK halvmaraton till Anders Larssons minne. Tävlingen har ofta – förmodligen mycket tack vare sitt mitt-i-veckan-datum – lockat mycket fina startfält genom åren, och så också den här gången, även om nationella topplöpare saknas, vilket inte är konstigt med tanke på att SM på tio kilometer landsväg avgörs till helgen.
Bland de föranmälda (det går även att efteranmäla sig på tävlingsdagen) saknas alla de starkaste läns-namnen på damsidan, men bland herrarna finns en riktigt intressant start i Wilhelm Bergentz. Den största löpartalangen som länet fostrat senaste decenniet (ihop med någon orienterare, kanske …), och som 2021 var uttagen till juniorlandslagsuppdrag både på friidrottsbana, landsväg och i terräng, har hunnit fylla 20. Senaste året har varit skadefyllt, men han hann ändå med 14.35 på 5 000 meter och 31.43 på tio kilometer i somras. Han har bara gjort två halvmaror, den snabbast på kuperade Norasjön runt hösten 2021, gjorde honom till en av 19 Närkelöpare genom tiderna under 70 minuter. Här lär han ha chans på något mycket bättre, i vad jag tror är säsongsdebut.
Bland övriga finns namn som Simon Karlsson, Anton Öhman, Jonas Nilsson och Mattias Nätterlund (men inga orienterare, ingen Erik Anfält, ingen Tim Sundström och ingen Per Arvidsson).
Hetaste anmälda dam-löparen är nog Siri Englund – men hon, som ligger i hårdträning inför sommarens VM i militär femkamp, ska ”bara” springa motionsloppet över tio kilometer.
Vilka ska göra upp om det på halvmaran, då? Marie Dasler, Maria Lithell, Anna Karlsson, Olivia Hansson, Carina Gustavsson och Therese Persson, kanske. Om inte Erica Lech efteranmäler sig, då.
Starten går 18.00.

I lördags sprang Örebro AIK IngMarie Johansson en av Afrikas allra största löpartävlingar: Den 56 kilometer långa asfaltsultran Two ocenas marathon med start och mål i Kapstadens södra utkanter och en bana som går ned mot Kaphalvön (där Godahoppsudden är spetsen, men så långt ned springer man inte) innan den vänder tillbaka. Hon gjorde det dessutom under fem timmar: På 4.56.18 vilket ger ett snitt på 5.18 per kilometer. Hon fyller 59 om två månader men var trots det tolva i klassen för 50–59-åringar, bara fem minuter från topp sju. Sydafrikanska Gerda Steyn vann på 3.29.06 (i totalen var Johansson 111:a av 2 179.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: