Hagaby med alla kanoner i Stigtomtakavlen, Rosdahl jagar tredje SM-medaljen i Ystad (det blir tufft!) och dags för ny tävling i långloppscupen

I går släpptes veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, och med Kumlabördiga cyklisten Jacob Ahlsson som gäst. Han har två SM-guld på meritlistan och var elva på EM i fjol och berättar här om hur han bestämt sig för att satsa precis allt på sin favoritdisciplin tempo i år. Finns där poddar finns, som på Spotify och i podcastappen.

Nu har alla lag petat in sina laguppställningar till Stigtomtakavlen, som avgörs utanför Nyköping lördag kväll och söndag förmiddag och fungerar som ett genrep inför Tiomila för många lag. Det man varit mest spänd på är om Hagaby kommer testa alla sina stjärnor så här veckan före världscuppremiären i Norge (där Martin Regborn kommer springa för Sverige) och svaret är ja: Regborn kommer ta sträcka fyra, den som inleder söndagsförmiddagen och avgörs med jaktstart efter nattens resultat. Viktor Larsson, som tidigare mest kanske varit känd för sitt VM-silver i mountainbikeorientering men också är en klart habil fot-orienterare (heter det så?) och som i år återvänt till Hagaby från Ärla, tar hand om första nattsträckan, dubble världsmästaren Jerker Lysell den andra och Samuel Andersson, som i fjol sprang förstasträckan på Jukola och tog DM-guld i långdistans, tar sista nattsträckan. Efter Regborn sätter Hagaby in Jakob Wallenhammar, som värmde upp med att vinna premiären i Milans poängtävling i tisdags, på sträcka fem och Filip Dahlgren, som var VM-tia i långdistans 2014 men sedan haft massor av skadestrul, tar hand om sistasträckan. I andralaget springer en kvartett som också gör upp om platser i Tiomilalaget, där märks framför allt Oskar Eklöf på förstasträckan.
Kollar man till svenska truppen till världscuppremiären så är kommer sex av nio svensk damer och fem av nio herrar till start i Stigtomta: Tisarens ankare Andrea Svensson kommer få mäta krafterna på sistasträckan med IFK Göteborgs Elin Månsson, Järlas Karolin Ohlsson, OK Kåres Lisa Risby och Göteborg-Majornas Lina Strand medan OK Linnés Johanna Ridefelt springer sträcka två. På herrsidan springer Bredaryds Axel Elmblad, Stora Tunas Viktor Svensk och Kåres Isac von Krusenstierna springer sistasträckan på herrisdan medan Regborn alltså tar fjärde och Linnés Albin Ridefelt femtesträckan.
Tisarens lag skrev jag mer om i gårdagens blogginlägg.

På söndag är det dags för årets första SM-tävling i löpning utomhus – distansen är tio kilometer landsväg och platsen Ystad. Liduina van Sitteren är anmäld till start bara en vecka efter maraton-perset i Rotterdam, men det allra mest intressanta länsnamnet är Linus Rosdahl som bör kunna göra upp väldigt långt fram i herrtävlingen. Den Örebrofostrade Hässelbylöparen, som i år gör en specialsatsning på halvmaraton efter att i fjol ha gjort maran på 2.12.48, har dubbla SM-medaljer på meritlistan – två brons från terräng-SM 2021 och halvmaraton-SM 2022.
Men motståndet ser ruskigt starkt ut med löpare som svenska rekordhållaren Jonas Glans, Samuel Russom, Kalle Berglund och Suldan Hassan i startlistan. På damsidan finns Meraf Bahta (även hon svensk rekordhållare) liksom Carolina Wikström, Sara Christiansson och Sanna Mustonen, som sprang både Åstadsloppet och Hostruset i Örebro i höstas.
Där finns också Hälleforsbördiga Louise Wiker, men efter en vinter med skadeproblem bör förväntningarna tonas ned på den tvåfaldiga VM-löparen som tog SM-guld på 10 000 meter 2011. Men det är full klassindelning med junior- och veteran-SM, och i D40 lär det bli medalj för Wiker, som lär utmanas om guldet av klubbkompisen (i Hässelby) Lena Eliasson-Lööf (den gamla elitorienteraren med tre VM-medaljer på meritlistan).
Tävlingen löps på en platt trevarvsbana, och alla startar samtidigt, 11.00 på söndag.

Redan på lördagen är det dags för fjärde deltävlingen i långloppscupen, Kumla stadslopp som numera är ett femkilometerslopp. Marie Dasler är tillbaka på startlinjen efter att ha stått över Örebro AIK:s halvmaraton i onsdags och lär främst utmana av Östansjös Maria Lithell och Kumlas egen Amanda Brunosson, om ingen snabblöpare efteranmäler sig.
På herrsidan finns Simon Karlsson, Anton Öhman, Mattias Nätterlund, Oskar Hansson och John Lundström i listan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: