Johansson och Svensson springer för VM-platser, bästa prestationen av Gustafsson och Fahlin i slagläge

I går släpptes veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, med Anton Johansson som gäst (det går att hitta till exempel på Spotify och i podcast-appen) och i morgon är det dags för honom att ta sig an medeldistansen vid orienteringens världscuppremiär i norska Østfold, ett lopp som kommer bli extremt viktigt för honom i kampen om en av de tre svenska VM-platserna i disciplinen (bakom Albin Ridefelt, som har en friplats). Ja, ska vi komma in på det där med friplatser så står ytterligare en på spel på lördagen – världscupledaren efter de två första tävlingarna (torsdagens långdistans och lördagens medeldistans) får nämligen en friplats till båda disciplinerna på VM, och det har både Emil Svensk och örebroaren Martin Regborn realistisk chans att greja efter att ha varit tvåa och trea på långdistansen (Regborn har ju redan en friplats på låndistansen, men kan alltså säkra en plats även på medeln, vilket skulle ge Johansson en mindre konkurrent i uttagningen där …).
Hur som helst går Johansson ut med nummer 97 på lördagen, 15.34, medan Regborn har nummer 121 och startar 16.22 (örebroaren Jonatan Gustafsson är för övrigt reserv på plats i Norge för tävlingen, men ser inte ut att få chansen – just nu är det de åtta ordinarie herrarna som finns i startlistan). Damernas startar efteråt, och där har Tisarens Andrea Svensson startnummer 285 och går ut 17.23 – och även hon har så klart en VM-plats att springa om, hon var tredje bästa svenska på långdistansen bakom bland annat Tove Alexandersson som redan har en friplats. SVT sänder med start 15.30, så i morgon hinner ni se alla tre länslöparna från start till mål. Alla tre verkar för övrigt vara i kanonslag, att döma av prestationerna på långdistansen där alla var topp tio (Regborn trea, Johansson åtta, Svensson tia).
Världscuppremiären avslutas med stafett på söndag.

Garphyttans IF:s och Örebros mountainbikeorienterare Karin E Gustafsson svarade på fredagen förmodligen för sin starkaste internationella prestation hittills, åtminstone om man bara räknar individuella lopp (och alltså inte det som gjorde henne till VM-fyra i stafett i fjol). I sprinten, det tredje och sista individuella loppet vid EM i Portugal, körde hon hem en tiondeplats, knappt tre minuter bakom segrande finländskan Kaarina Nurminen och drygt två minuter från medalj. Det resultatet gjorde henne dessutom till näst bästa svenska, och satte henne förmodligen i en bra position inför uttagningen till mixedstafetten, som avslutar mästerskapet på lördagen.

Det blev inte helt oväntat Jenny Rissveds som satte in den avgörande attacken på den andra etappen av Gracia Orlová, det tjeckiska etapploppet som mountainbikestjärnan den här veckan kör ihop med bland andra Örebros landsvägsstjärna Emilia Fahlin.
Rissveds kom loss solo uppför den tredje av dagens fyra rejäla stigningar, men blev ikappåkt av fyra andra cyklister innan det var dags för spurt. Närmast bakom dem fanns en klunga med 31 cyklister, bland annat Fahlin och ytterligare två svenskor (Ebba Granqvist och Karin Söderqvist) som förstås inte gjorde något jobb för att hämta in när Rissveds fanns där framme. I slutändan var det ändå väldigt nära att klungan kom ikapp, men det saknades åtta sekunder. Rissveds blev trea, och tappade därmed sin andraplats i sammandraget eftersom schweiziska Linda Zanetti (UAE Development Team) nu vann närmast före gårdagssegraren Dominika Wlodarczyk. Så i sammandraget är det Wlodarczyk nio sekunder före Zanetti och tio före Rissveds. Fahlin vann klungspurten om sjätteplatsen (ytterligare ett kvitto på att formen är stigande), tappade förvisso tredjeplatsen till en fjärde i sammandraget, men hon är bara 25 sekunder bakom.
På lördagen väntar dubbla etapper, och den första är ett 15 kilometer långt och pannkaksplatt tempolopp (med en 180-graderskurva som enda tekniska utmaning, i övrigt inga kurvor som saktar ned cyklisterna, vad jag kan bedöma), som mycket väl kan passa Fahlin. Hur mycket kan hon ta in på konkurrenterna på bara 15 kilometer, går det att göra 25 kilometer? Det får vi se i morgon bitti.
Starten sker i omvänd ordning mot totalställningen, så Fahlin går ut som fyra från slutet, vid 11.05. 15.00 startar sedan den fjärde och näst sista etappen, en sju mil lång linjeetapp som avslutas med fem varv på ett 11,5 kilometer långt lokalvarv inne i själva staden Orlová.
– Återigen ett riktigt bra jobb av laget och fint läge för både Jenny och Emilia. Nu är det egentligen bara att ladda om och återhämta sig inför tempot i morgon på förmiddag, säger assisterande förbundskaptenen Alexander Wetterhall till Svenska cykelförbundets hemsida.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: