Så ser du Fahlin i Brugge–De Panne i morgon – och lite om SVT:s märkliga hopblandning och dopningsfrågor

Jag hade på herrarnas Brugge–De Panne på Eurosport i dag, och fick se en väldigt spännande spurtuppgörelse sista fem kilometerna (men också flera riktigt otäcka vurpor, det bjöds på snabbt avsmalnande vägar, tajta svängar och ologiska rondeller). I morgon är det damernas tur, och de avslutar precis som herrarna med två varv på en 17,7 kilometer lång slinga i kuststaden De Panne. När jag pratade med Emilia Fahlin i går sa hon att det här inte var någon tävling hon själv hoppades kunna göra något bra resultat i, utan att hon räknade med att göra jobb åt någon av sina lagkompisar i FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope, förmodligen australiern Lauren Kitchen som körde bra i Nederländerna för två veckor sedan (dessutom gör tyskan Charlotte Becker, som vann världstouretapploppet Tour of Chongming Island i fjol, säsongsdebut i morgon). Här kan ni läsa mer om Fahlins tankar.
I och med att det är världstourtävling är de flesta av de bästa på plats, som Marianne Vos, Amy Pieters, Marta Bastianelli, Ellen van Dijk, Elisa Longo Borghini och Amanda Spratt. Och faktum är att Eurosport sänder även damernas tävling, så 15.01 är det bara att bänka sig framför Eurosport 2. Då ska det, enligt arrangörernas beräkning, vara 50–57 kilometer kvar att köra. Cyklisterna rullar iväg från Brugge vid 12.40 och starten går 13.00.
På söndag avgörs Gent–Wevelgem, men då är det oklart om Eurosport visar några bilder från damtävlingen eller helt och hållet fokuserar på herrarna som kör samma dag.

Fahlin har ju annars hamnat i lite ovälkommet fokus senaste dagarna sedan SVT i slutet av sitt annars fina inslag, som jag länkade till här på bloggen, rörde ihop herrlaget Groupama–FDJ med Fahlins FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope (enda länken mellan lagen är att Frankrikes motsvarighet till Svenska spel, Française des Jeux, är storsponsor åt båda). Herrlaget, som Tobias Ludvigsson kör för, har nämligen blivit indraget i den dopningsskandal som uppdagades under längdskid-VM. Cyklisten Georg Preidler har erkänt att han lämnat blod, för framtida transfusioner, och har lämnat stallet. Och om detta, som inte alls har någon koppling till damlaget, fick Fahlin alltså frågor i SVT:s korta inslag, den första gången hon uppmärksammades där sedan VM i höstas. Något som i efterhand, när det visade sig att frågorna kom med i Sportnytt, fick Fahlin själv och flera andra framträdande svenska cykelprofiler (som Eurosportkommentatorn Roberto Vacchi) att reagera kraftfullt i sociala medier. Med all rätt, kan jag tycka. Det handlade om en tämligen huvudlös hopblandning som hade kunnat avhjälpas med lite snabb googling.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: