I dag hävs vår korttidspermittering på NA-sporten, och bloggen är därmed tillbaka i full styrka precis lagom till att idrotten får dra igång igen i morgon. Det är förstås ingen slump; när det åter finns levande idrott att bevaka så finns det betydligt mer för oss sportjournalister att göra också. I dag, lördag, hävs ju reserestriktionerna inom landet för personer som inte tillhör riskgrupper och inte har några sjukdomssymptom, och från och med i morgon är det fritt fram att arrangera tävlingar för seniorer igen (även sådana som inbegriper närkontakt, alltså, övriga har ju hela tiden varit tillåtna) så länge det inte blir några folksamlingar med fler än 50 personer.
Friidrotten startar på en gång, med tävlingar framför allt i Södertälje och Göteborg, båda med klar elitinriktning. I Kringelkastet i Södertälje är den längsta distansen 400 meter, men den kan ändå vara intressant ur ett konditionsbloggsperspektiv eftersom Rebecca Högberg, som ju slog distriktsrekord på 800 meter (tillika svenskt veteranrekord; 2.08.65, så snabbt har hon inte sprungit sedan 2010 då hon gjorde ett av sina fyra framträdanden i Europacupen/lag-EM) i vintras och som därtill tog SM-guld på distansen och var med och fixade svensk dubbelseger i Nordenkampen i landslagscomebacken, springer halva distansen i sin utomhuspremiär: 400 meter (där gjorde hon 55,43 i vintras, men ute bör hon kunna gå under 55 – perset är 53,01 från 2009 – redan i säsongspremiären om allt stämmer). Rapporter från träning säger att det gått riktigt snabbt där. Hon lär dock inte få mycket till sparring – klubbkompisen Emma Jansson är förvisso snabb men specialiserad på 100 och framför allt 200 meter (har inte ens något pers på 400 i anmälan) och IF Upsalas Klara Helander, som är den enda andra anmälda, har ett drygt 2,5 sekunder sämre pers. Tävlingarna direktsänds på nätet. Högbergs heat startar 17.10.
Nere i Göteborg springs 800 och 10 000 meter i Löparkväll på Slottsskogsvallen, utan Lisa Bergdahl men med både Liduina van Sitteren – som äntligen ska få omsätta vårens grymma form i personligt rekord – och förra landslagsorienteraren Lilian Forsgren (som även i friidrott representerar OK Tisaren). van Sitteren har anmält ett pers på 35.09, vilket ju är en sanning med modifikation – det var tiden hon sprang på i en inofficiell testtävling på Väster i Örebro för tre veckor sedan. ”Riktiga” perset är i stället 36.38 från Riddarsprånget i fjol och ska man vara riktigt strikt är banperset – alltså personliga rekordet på 10 000 meter, vilket är vad som ska utövas i Göteborg på söndag – 37.13,27 från DM-segern på 10 000 meter i Hallsberg i augusti i fjol. Nu är van Sitteren dock i sådana bar form att Karin Forsbergs (då Sennvall) distriktsrekord på 34.56,72 från 2010 inte alls känns onåbart (det krävs bara banpers med två minuter och 17 sekunder för att nå det …).
Att formen finns vet vi. Under tiden tävlingsförbundet rått har van Sitteren alltså sprungit en del osanktionerade smålopp: Gjort 35.09 (tio kilometer landsväg) och 17.24,5 (5 000 meter) i Mikael Kroons testtävlingar och 1.19.03 (halvmaran, till ”Larras” minne), vunnit alla etapperna och totalen i Rusakulan vertikal tour plus Lanna öppen trail och #diabeteshjältar VK trail. Dessförinnan vann hon både Nora marathon (tillika DM), var snabbast i Inneserien och gjorde några riktigt vassa parkruntider.
Lilian Forsgren har angett ett pers på 37.32.
Som draghjälp kommer de båda länslöparna ha bland andra Sara Christiansson, Malin Strand och Johanna Larsson. På herrsidan finns inga länslöpare med, men väl namn som Omar Nuur, Mikael Ekvall, Johan Rogestedt och Andreas Åhwall.
I Stockholm löps dessutom Spårvägens och Turebergs samarrangemang Spåret 5 000 på Sollentunavallen (där det på tisdags skulle ha varit premiär för den svenska GP-serien, men den är uppskjuten), en tävling som bjuder på både 1 500- och 5 000-meterslopp med två länsanknutna namn på startlinjen på den längre distansen: Först och främst förra VM-löparen (2015, 2017) Louise Wiker som i år är tillbaka efter att ha blivit mamma för nästan exakt ett år sedan. Den Hälleforsbördiga 41-åringen hann göra 17.40 på 5 000 meter i augusti i fjol (2,5 månader efter förlossningen!) och dessutom ett landsvägslopp över tio kilometer i Manchester den 1 mars (samma dag som Vasaloppet, just före coronapandemin slog till med full kraft). Då gick det på 36.18, drygt 1,5 minuter från perset från 2017, men några bra träningsmånader senare ska nog sub 17 på 5 000 inte vara omöjligt med bra sparring i söndagens mixedheat (Wiker har gjort 16.25,46 på distansen, 2012, och 16.33,62 så sent som 2016, i loppet som gav SM-brons; numera satsar hon ju främst på maraton, där hon gjorde 2.36.39 i Amsterdam 2016). I Spåret 5 000 springer hon i B-heatet. I A-heatet finns förre IF Start-löparen Heshlu Andemariam, som numera bor i Stockholm och tävlar för IFK Lidingö (Wiker tävlar ju för övrigt för Hässelby sedan många år), Han hann sätta fetpers på tio kilometer landsväg i Spåretmilen innan tävlingsförbudet infördes (31.01 i sin debut den 4 april, att jämföra med hans banpers på 31.48,36 från i fjol), och därtill dubbla pers på 3 000 meter inomhus i vintras. Han lär med andra ord kunna sänka sin bästanotering på 5 000 meter (15.16,39) rejält när det nu äntligen får tävlas på riktigt igen. Mot sig har Andemariam löpare med sub-14-potential som David Nilsson, bröderna John och Otto Kingstedt och Simon Sundström. Emil Blomberg harar. I Wikers heat finns också bland andra Cecilia Norrbom, Carolina Wikström och jättetalangen Alice Magnell Millán (som fyller 15 på torsdag men var i SM-final på 800 meter – för seniorer – inomhus i vintras och vann 1 000 meter på undoms-SM i Örebro).
Var KFUM Örebro-killarna håller hus, kanske ni undrar? Jo, de ger sig snart in i elden. På onsdag ska det springas 5 000 meter i Västerås och veckan därpå 10 000 meter i Stockholm. Då kommer det med all sannolikhet också att gå undan.
Emilia Fahlins franska proffslag FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope – som hon förlängde kontraktet med, över 2022, förra veckan – meddelade i går att de också förlängt avtalen med franska trion Maelle Grossetéte, Victorie Guillman och Eugénie Duval över 2021. Därmed har nu elva av 13 cyklister i laget kontrakt även över nästa år – bara australiska Shara Marche och danska stjärnan Cecilie Uttrup Ludwig (som är tänkt att dela kaptensrollen med Fahlin om årets säsong kommer igång) har utgående avtal.