Allt du behöver veta inför världstourpremiären med Fahlin på lördag

På lördag är det äntligen dags för världstourpremiären i landsvägscykel, Strade Bianche, med Emilia Fahlin på startlinjen (precis som i förra helgens tävlingspremiär i en roll som ”road captain”, alltså ett sorts lagkapten och förste hjälpryttare åt danskan Cecilie Uttrup Ludwig som stallet ska försöka matcha fram till segern). Tyvärr verkar det som om Eurosport bara sänder sista knappa timmen av helgens tävling, från 12.30 (vilket sannolikt inte beror på tv-kanalen utan på att arrangören inte tillhandahåller mer tv-bilder än så), men man får glädja sig åt det lilla. Loppet startar 9.15 och målgång är beräknad till 13.15.
Även om man inte kan många ord italienska kan man lista ut att tävlingens namn betyder ”vita vägarna”, och det beror på att loppet i vissa partier går på ”vita” grusvägar, vilket bidragit till dess lite ikoniska status trots att det bara arrangerats sedan 2007 (sedan 2015 för damerna). Damernas tävling är i år 136 kilometer lång (det är småkuperat precis hela tiden men absolut inga våldsamma backar, men det är en intressant 12,4-procentsvägg mellan kilometermärket och 500-metersmärket, innan det bär utför mot mållinjen), har som vanligt start och mål i Siena (i Toscana i centrala Italien) och passerar åtta partier med de vita grusvägarna, det längsta nästan en mil men några väldigt korta. Förra året flyttades tävlingen från tidig mars till den 1 augusti, och då tvingades Fahlin bryta efter att ha kört slut på sig redan under första timmen i extremvärme. På lördag lär det inte bli några sådana problem, för prognosen säger tio–tolv plusgrader.
Kollar man på den absoluta toppen utgår Lizzie Deignan och Lotte Kopecky jämfört med förra lördagen medan Marianne Vos tillkommer och gör säsongsdebut. Därmed är åtta från världsrankningens topp tio på plats (regerande olympiska mästaren och världsmästaren Anna van der Breggen tog över förstaplatsen från Elisa Longo Borghini efter segern i Nieuwsblad).
FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope har 13 cyklister i truppen den här säsongen. Sex körde premiären, Omlopp Het Nieuwsblad, förra helgen (eller skulle kört, Brodie Chapman fick kasta in handduken på morgonen, magsjuk), och sex andra skulle ha kört GP Le Samyn i tisdags, men på grund av ett misstänkt positivt covid-19-test i laget (det framgick inte om det handlade om en ledare eller cyklist) så drog sig laget ur. Den 13:e, som ännu inte funnits med i någon trupp den här säsongen, är franska Évita Muzic som skapade rubriker när hon vann sista etappen på Giro d’Italia i fjol och därmed tog stallets första seger på världstouren någonsin. I truppen till världstourpremären ersätter hon landsmannen Eugénie Duval. Övriga fem i laget är samma som i lördags: Kaptenen Cecilie Uttrup Ludwig (som har den här tävlingen som ett av sina stora mål för våren), Fahlin, Marta Cavalli, Stine Borgli och Chapman. Fahlin kör med nummer 85 på ryggen, Uttrup Ludwig med 81.
Årets världstour skulle bestått av 24 deltävlingar, men två är redan inställda och tre uppskjutna på obestämd tid.
Efter Strade Bianche väntar minst tio dagars tävlingsuppehåll för Fahlin, som vid sidan om inledningen på säsongen håller på att flytta in i sin nya lya i Örebro. Nästa världstourtävling är Alfredo Binda i Italien den 21 mars.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: