I morgon kan (bör) Fahlin bli uttagen till OS – och timmarna efter har hon chans till topplacering i Brabantse pijl (allt du behöver veta här!)

I morgon förmiddag kommer Sveriges olympiska kommitté, SOK, att bekräfta ett gäng nya uttagningar till sommarens OS i Tokyo – och det skulle förvåna mig mycket om inte Emilia Fahlin är en av dem som då kan börja planera för resan till Japan.
Ungefär samtidigt (vid tiotiden tror jag, men har inte hittat något exakt starttid) rullar Fahlin ut från belgiska Leuven för starten i Brabantse pijl, en tävling två nivåer under världstouren (UCI 1.1) som hon första gången testade i fjol och som passade henne jäkligt bra då (hon blev femma) – och som hon därför utnämnt till en av vårens stora höjdpunkter och personliga mål. Tävlingen är 127,3 kilometer lång och går till vissa delar på den VM-bana som väntar i september. Reda efter ett par mil kommer den första namngivna backen, Sollenberg (55 höjdmeter på 300 meter), och sedan följer ytterligare sex i snabb takt. Efter ett kortare parti för återhämtning följer en extremt intensiv andra halva med 14 namngivna backar (varav sex med kullersten) – och dessutom är de sista 1 200 meterna en fin slakmota mot mållinjen i Overijse. Även om varje enskild backe är kort blir de totalt sett utslagsgivande och många höjdmeter.
Grace Brown kom loss och vann 47 sekunder före Liane Lippert och 51 före Floortje Mackaij i fjol, medan klungan (knappt 30 cyklister) var 1.19 bakom. Där spurtade Fahlin in bakom Lotte Kopecky. I år är ingen av de fyra som kom före Fahlin med i startlistan, och enda topp tio-cyklisten på världsrankningen som kommer till start är trefaldiga världsmästaren Annemiek van Vleuten som får bära favoritskapet.
Fahlin får med sig ett rätt orutinerat gäng i FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope-laget: Helfranska kvintetteten Evita Muzic, Maëlle Grossetête, Eugénie Duval, Victorie Guilman och Marie Le Net.
Eurosport sänder tyvärr inte, men däremot finns en belgiska livestream att tillgå från 12.00 (målgång är beräknad till 14.20).
Tävlingen är den första i starten på en intensiv period för Fahlin: På söndag kör hon Amstel gold race och nästa onsdag La Fléche Wallonne, två race som ingår i världstouren. Därefter är våren officiellt avklarad.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: