Allt du behöver veta inför tempo-SM i cykel – och nu har Niggli lämnat landet

Så är det i morgon till slut dags för tempo-SM, som jag skrivit en hel del små uppdateringar inför, och det blir trots Emilia Fahlins frånvaro faktiskt lite mer än bröderna Ahlsson att hålla reda på – även om de givetvis är mest intressanta. Men vi tar länscyklisterna i tidsordning (banan är för övrigt den samma som förra året – två varv på en 16-kilometersslinga med start och mål i Lekeryd, utanför Jönköping, som inleds med en lite tuffare backe och i övrigt mest är böljande).
12.21: Damerna startar först, och där går Karin Forsberg ut med startnummer åtta av 24. Jag vet inte hur väl seedade cyklisterna är, men man ska nog inte trissa upp förväntningarna mer än att Forsberg kanske tävlar om den där 17:e-platsen (räknat bakifrån) som hon startar på. Även om hon är en mycket meriterade löpare så gjorde hon trots allt sitt livs första cykeltävling förra helgen, då hon tog NM-brons i D40-klassen. Nu tävlar hon mot svenska eliten. Nathalie Eklund, som i fjol tog silvret mellan Lisa Nordén (som ju gått all-in på ironman i år) och Fahlin (som alltså står över), går ut sist vid 13.06 och är jättefavorit.
13.52: Eric Folebäck är först av länscyklisterna ut i herrloppet (åtta av 38 totalt sett), som startar efter damerna. Det är ett namn jag inte vet om jag sett i en start- eller resultatlista tidigare, men i varje fall en 25-årig örebroare som tävlar för Örebrocyklisterna och som gjort Vätternrundan och förra sommaren cyklade från Örebro till Smygehuk. Återstår att se vad han går för på ett tempo-SM. Minuten efter startar för övrigt Nyköpingskillen Albin Stålberg, som i fjol gjorde ett gästspel i Örebrocyklisterna men som inför årets säsong tillsammans med Jonathan Ahlsson lämnade för Motala AIF.
14.31: Just Jonathan Ahlsson kommer härnäst, och här snackar vi verkligen skrällpotential. 18-åringen från Kumla må vara förstaårssenior, men han är en tempotalang av sällan skådat slag och har redan tagit sitt första senior-SM-guld (i kortdistans) och debuterat i landslaget. I fjol vann han junior-SM på den här banan, och sedan dess har utvecklingen exploderat. En bra dag är han med och gör upp om medaljerna även om dålig seedning gör att halva startfältet – 19 cyklister – startar efter honom och kommer ha tiderna att gå på.
15.24: Sist av alla 38 herrarna startar den regerande svenske tempomästaren Jacob Ahlsson. Han går därmed ut två minuter efter fjolårets silvermedaljör, den så ofantligt mycket mer rutinerade Tobias Ludvigsson (som är inne på sitt nionde år som världstourproffs, som gjort totalt elva starter i Tour de France, Giro d’Italia och Spanien runt, som gjort sex VM och är en tempospecialist som varit fyra på en Giro-prolog). I fjol vann Jacob med 16 sekunders marginal över 32 kilometer, och Ludvigsson lär vilja ha revansch. Det som talar till Ahlssons fördel är att han trivs på banan och har segern i ryggen, det som talar till hans nackdel är att Ludvigsson är förvarnad i år och att formen inte är lika glasklart på topp, om man tittar på de senaste tävlingsresultaten. Hugo Forssell, trea i fjol, går två minuter före Ludvigsson och vill helt säkert ha ett ord med i leken i år också (han var 19 sekunder bakom Ahlsson då, den tättrion var i särklass).
På fredag fortsätter SM med ungdoms- och juniorklasser (Harald Stålberg, Albins lillebror som fortfarande kör för Örebrocyklisterna, tävlar kör i herrjuniorklassen och går ut tidigt i fältet) och på lördag tävlar veteranerna (Frank Kiereck är en av nio anmälda).

På fredag fortsätter för övrigt cykelfesten med kortdistans-SM i mountainbike, och på söndag körs stora SM (i OS-disciplinen crosscountry, alltså). Matthias Wengelin, Axel Lindh, Johan Lindbom (bara crosscountry) och Adam Pettersen är anmälda dit.

En notering av det lite vemodigare slaget är att Simone Niggli och hennes familj nu avslutat sitt år i Hallsberg och flyttat tillbaka till Schweiz, vilket lär innebära betydligt mindre Niggli-seger-uppdateringar på den här bloggen framöver.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: