Frih har klarat av sin första terrängsäsong i USA (så gick det!) – och Zinkgruvan-Markus rankad tolva inför skidpremiären

Klara Frih, 19, har ju varit länets överlägset största medeldistanstalang på damsidan under mina år som bloggare (snart tio!) och hon har dubbla guld på ungdoms-SM 2019 (800 och 1 500 meter) och sju topp fem-placeringar på ungdoms- och junior-SM att backa upp det med – och 2019 sprang hon in som trea på ungdoms-Finnkampen på Stockholm stadion. Askersundslöparen, som alltid tävlat för Åsbro, tog studenten i somras och avrundade sedan ett idogt sommartävlande med personligt rekord på 800 meter (2.13,11) som var 23 hundradelar från att ta henne till final på senior-SM innan hon flög till USA för att studera på college. Sprintern Fanny Runheim provade ju på det för ett par år sedan, men annars har det inte varit många Örebrofriidrottare som gått den vägen under mina år på tidningen – så det ska bli intressant att följa Frih i USA, där hon pluggar på och springer för Saint Mary’s College of California från San Francisco (Saint Mary’s Gaels heter sportsektionen). Och just det kan man enkelt göra via en hemsida, som registrerar alla resultat för alla tusentals collegelöpare i USA. Frih, som mest sprungit 800 och 1 500 meter, landade rakt in i terränglöpningssäsongen, och har förstås inte riktigt gjort sig själv rättvisa över fem och sex kilometer långa terrängbanor, mot upp till tre år äldre och mer erfarna motståndare. Men placeringsmässigt har det gått stadit uppåt – efter en 87:e-plats i debuten i början av september var hon 70:e i andra loppet och 46:a i tredje i början av oktober (därefter också 56:a i en tävling). Typiskt är att runt 150 löpare deltar i varje tävling, och varje skollag räknar sina sju bästa resultat. Frih går uppenbarligen på en stark skola, för i loppet där hon var 46:a la hennes sju bästa lagkamrater beslag på placeringarna 1–4–6–9–11–12–14 för totalt 31 placeringspoäng och seger i tävlingen. I den tävlingen krävdes 21.41 för att vara på pallen (över sex kilometer terräng) och Frih sprang på 24.34.
Nu väntar snart inomhustävlingar och mer hemtam miljö för Frih, och redan i februari/mars startar utomhussäsongen (på bana, alltså) eftersom den ska hinnas med innan skolavslutningen. Det blir också något att följa.

Nu har startlistan för kvalet till morgondagens fristilssprint, som inleder den svenska längdskidsäsongen, publicerats. Som vanligt i sprintkval startar åkarna i rankningsordning, eftersom det är fördelaktigt att gå tidigt och få mer vila inför kvartsfinalerna. Det innebär att Markus Johansson, som i morgon gör debut i Offerdalstrikån efter att hela livet kört för hemmaklubben Zinkgruvan, går ut som tolva av de 82 herrarna som gör upp om 30 kvartsfinalsplatser (i toppen av rankningen finns namn som Johan Häggström, Marcus Grate, Anton Persson och amerikanen Kevin Bolger). Garphyttans Marcus Lennartsson startar som 27:a och spås därmed få kämpa om de sista platserna vidare. Övriga senioråkare från länet (Axel Ekström, Filip Danielsson och Adam Gillman) vilar sig i form inför helgens distanslopp.
I herrarnas juniortävling kommer 44 åkare till start, och Garphyttans Alfons Wedin och Alexander Macdonald Larsson går ut som 27:a respektive 37:a.
SVT sänder seniorloppen, inklusive juniorernas kval (!), med start 9.30. Sändningen hittas här.


Ett svar till “Frih har klarat av sin första terrängsäsong i USA (så gick det!) – och Zinkgruvan-Markus rankad tolva inför skidpremiären”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: