Frih persade i USA, Eriksson tillbaka som vinnare och Forsgren upp i Tisarens förstalag inför Tiomila

Det har gått nästan på dagen fem månader sedan jag senast skrev om Klara Frihs äventyr som collegelöpare – och på grund av att jag bara sporadiskt hängt med på hennes resultat på andra sidan Atlanten bommade jag att hon drämde till med nytt personligt rekord på specialdistansen 800 meter på collegetävlingen Bryan Clay invitational i torsdags (i Azusa i södra Kalifornien, sex timmar bilresa söder om Moraga, vid San Francisco-bukten, där Frih pluggar). 2.11,87 klockades tiden för, för medeldistanslöparen som fyller 20 år i början av juni. Hur bra det är? Tja, nästan halvsekunden (49 hundradelar) snabbare än hon sprungit tidigare (2.12,36 i säsongspremiären den 5 mars) och hade hon varit ett år yngre hade det varit 47 hundradelar från Lil Franssons gamla distriktsrekord i F19. Nu är det i stället 2,5 sekunder från Sandra Wagners rekord i K22-klassen (2.09,26), men i den klassen har ju Frih 2,5 år kvar att springa. På seniorsidan ligger hon kvar som sjua genom tiderna i Närke bakom Rebecca Högberg, Wagner, Inger Eriksson, Ann Sundström, Jenny Olsson och Fransson.
I tävlingen? Frih var 74:a av 160 startande, tolva av 31 försatårselever, två i det heat hon var seedad i, och bäst av de två löparna från hennes skola som ställde upp i grenen.
Tävlingen var Frihs femte under utomhussäsongen (hennes skola tävlar inte inomhus, så hon fick ett uppehåll mellan terrängsäsongens slut i oktober och utomhussäsongen start i mars, men hon gjorde två småtävlingar i januari och februari – som gav ett personligt rekord på 1 000 meter, 2.58,34). Hon inledde med då-perset 2.12,36 i West coast opener och följde upp med 2.12,60 i Aggie open och 2.13,39 i Cal Poly invitational för tre pallplatser i lite mindre tävlingar mot skolor i närheten. 2.13,41 i Mike Fanelli track classic gav en tiondeplats och var senaste tävlingen före den här. I de två första tävlingarna var hon också del av skolans lag på 4×400 meter.
På lördag är det dags för Central coast open i Salinas, vilket vad jag förstår är nästa tävlingstillfälle för Frih.

Förra KFUM Örebro- och OK Tisaren-löparen Ellinor Eriksson, som numera springer för Tullinge SK, var totalt överlägsen i Boforsloppet, säsongens första nationella orienteringstävling i länet, i dag. Eriksson vann damklassen över långdistans med över 25 minuter efter 1,5 timmes orientering (det ger en segermarginal på över 28 procent!). Djerf-fostrade OK Tyr-löparen Maria Brodin var tvåa, Milans Jessica Korkeakoski trea. På herrsidan var det inga länslöpare på övre halvan av resultatlistan (Milans Tom Korkeakoski bäst som åtta, 32 minuter bakom segrande Johan Söderlund, Tyr). KFUM Örebros Lovisa Gustafsson vann äldsta juniorklassen.
I morgon avgörs medeldistanstävlingen Letälvsträffen, med fler tävlande, på samma arena strax väster om Karlskoga.

Tisaren har nominerat sina fyra fyramannalag till Kolmårdskavlen i morgon, och inte ett dugg överraskande är det Lilian Forsgren som får flytta upp till damernas förstalag efter sin övertygande förstasträcka i Stigtomtakavlen i går (hon var ju klart snabbare än förstalagets starter Ellinor Tjernlund då). Hon tar förstasträckan nu, medan Ellinor Tjernlund tar andra och Josefin Tjernlund – som normalt, tack vare hennes spurtkapacitet, används som avslutare tar den tredje. Andra Svensson, som inlett säsongen med idel pallplatser, får i stället chansen som ankare den här gången. Lovisa Persosn, Anna Hallmén ,Rebecka Nylin och Linnea Claesdotter springer i andralaget och tävlar i praktiken om den sista platsen i förstalaget i Tiomila (och någon reservplats, om nån av de fyra givna, blir sjuka).
På herrsidan bantas ju laget jämfört med Stigtomta, och därtill kommer starka och rutinerade Daniel Attås in i laget, och det är Emil Larsson och Johan Aronsson som får stryka på foten och springa i andralaget (med Olle Josarp och Christoffer Andersén) medan Niklas Gustafsson inte springer alls. Förstalaget blir därmed Fredrik Glännefors/Attås/Daniel Forsgren/Valter Pettersson. Allra roligast på herrsidan blir dock att se Jonatan Gustafsson (i KFUM Örebros lag som i övrigt inte lär ha chans på någon topplacering) och Martin Regborn (som springer i ett mixedlag som i övrigt består av Snättringes B-lag) göra upp på förstasträckan.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: