Nytt tungt resultat för Ekström och alla länslöpare bröt i 24-timmarsloppet – men Dasler tog ny maratonseger

Axel Ekström avslutade premiären i skandinaviska cupen med en 33:e-plats över 15 kilometer i fristil efter att ha tappat lite på slutet (han var 29:a vid tio kilometer), 2.12 bakom överlägsne segraren Didrik Tønseth men bara minuten från en topp tio-placering och 43 sekunder bakom bäste svensk, Johan Herbert på 18:e (topp 17 var norrmän). Att Ekström hade ytterligare tre svenskar före sig (Viktor Brännmark, Petter Engdahl och Gustav Eriksson) gör att det lär bli svårt för Ekström att ta en plats till Tour de ski, även om han inte gör några helt otroliga resultat i Idre till helgen.
Ekström är helt enkelt en bra bit från formen som gav en fjärdeplats på SM i våras och världscuppoäng genom en 25:e-plats i Falun, eller den som vid två tillfällen gett honom en plats i det svenska Tour de ski-laget. Men mycket, mycket återstår av säsongen, så det är bara att åka hem och försöka hitta form.
Garphyttans Adam Gillman tog en 13:e-plats i det nationella 15-kilometersloppet i klassisk stil i Östersund i dag, tre minuter bakom segrande långloppsstjärnan Oskar Kardin (långloppsvärldscupen sätter ju igång i Orsa till helgen). Garphyttans Elin Törnqvist imponerade med en fjärdeplats i den yngre juniorklassen (D18), 1.39 bakom segrande Ida Nilsson över 7,5 kilometer (då ska man veta att hon var 36:a på den klassiska masstarten på SM i våras), och Granbergsdals Simon Nilsson var åtta (sjätte bästa svensk) i den äldre juniorklassen (H18) över 15 kilometer, 52 sekunder från seger och bara 16 sekunder från tredje bästa svensk.

Superveteranen Maria Dasler följde upp på söndagen upp sin femteplats på veteran-VM i maraton i början av oktober, där hon för första gången gick under drömgränsen tre timmar (2.58.04), med att springa in som segrare i sin åldersklass i spanska Maratón de Málaga. Dasler gjorde det på tiden 3.05.39 (3.05.04 netto) vilket gav en 22:a-plats totalt i loppet.

Från Personliga rekordens tävling i Växjö blev det däremot inga resultat alls att skriva hem om för löparna i huvudtävlingen, över 24 timmar. KFUM Örebros SM-fyra Daniel Brånn var smart och klev av redan efter åtta timmar eftersom kroppen inte alls fungerade som han ville (kanske öppnade han lite för hårt de första tre timmarna, funderade han när jag chattade med honom i morse) och Karlskogaparet Regina (med fina meriter senast från sexdagarsloppet i Viadal) och Tom Johnsson klev båda av efter drygt tio timmar med dåliga känsla. Räknar man bort Örebro AIK:s Torbjörn Sjölander, som redan på lördagen vann sextimmarsloppet, fanns då bara degerforsaren Rebecka Nylén kvar på banan. Hon sprang i tolvtimmarsklassen som tufft nog startade 21 på lördagskvällen, och avverkade drygt 71 kilometer för en sjundeplats (Paula Hultzén Banck vann på 95,8 kilometer).

Vilka som vann helgens små orienteringsarrangemang i länet? Tja, det mest ”officiella” var Lindebygdens Lusselunken som 14-åriga hemmalöftet Axel Thybeck vann drygt 3,5 minuter före Tom Korkeakoski och ytterligare två före Therese Korkeakoski. Magnus Persson vann OK Tisarens Skinkloppet, där det gäller att på förhand gissa vilken tid man kommer att springa på (han var bara en sekund ifrån) och Carina Älgmyr vann på samma sätt Laxå OK:s Skinkcupen (hon var 2.16 snabbare än tänkt sluttid runt banan). Båda belönas med skinkor lagom till jul.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: