Bröderna Ahlssons stall blir ”continental team” – tävlar i Europa 2022: ”Vill ge de duktiga cyklister vi har en chans att ta sig vidare”

Efter att jag stuckit från jobbet i går ramlade en av årets fetaste konditionsidrottsnyheter in: Det svenska, semiprofessionella Maif racing (som satsat hårt på den nationella scenen sedan 2015) blir Motala AIF Serneke Allebike och uppgraderas till ett UCI continental team. Det är den tredje (och lägsta) nivån för stall inom internationell cykling, men ett jättestort steg uppåt för ett lag som tidigare mest tävlat i Sverige. Och varför det har stort genomslag i länet? Jo, framgångsrika Kumlabröderna Jacob och Jonathan Ahlsson har båda förlängt sina kontrakt med teamet och kommer att finnas med på resan som startar 2022 (Jacob har tävlat för Maif i tre år, Jonathan i ett).
– Vi vill ge de duktiga cyklister vi har en chans att ta sig vidare och så som vi ser det är enda chansen då att starta ett continentallag och genom det komma ut på tävlingar tidigt på våren i Europa för att få chansen till de stora tävlingarna under säsongen, säger Mats Harring, som tillsammans med Lars Wahlqvist kommer vara sportdirektör för laget, i ett pressmeddelande.
Lag på continental team-nivån har inte tillgång till de största tävlingarna, men till många av de mindre runtom i Europa.
– Så här på slutet av året och planeringen måste jag säga att vi fått till ett väldigt bra tävlingsprogram utefter de förutsättningar och budget vi har. Vi börjar i Kroatien i mars och sedan blir det tävlingar i både Sverige och våra nordiska grannländer med några svängar ut i övriga Europa, säger Harring och Wahlqvist i pressmeddelandet.
”Kroatien i mars” kan betyda Trofej Umag (Umagtrofén) den 2 mars, Troej Porec (Porectrofén) den 6 mars och/eller etapploppet Isatrsko proljece (istriska vårtrofén) 10–13 mars.
Jacob Ahlsson vann SM-guld i tempo i fjol och var tvåa i år, var 15:e på U23-EM i tempo i fjol och körde för landslaget i Tour of Estonia i år. Jonathan vann junior-SM i tempo i fjol och kortbane-SM som förstaårssenior i år. Han var 14:e i tempoloppet på junior-EMi fjol och 33:a på U23-EM i år, och representerade dessutom Sverige i Tour of Estonia (där han slutade fyra i ungdomstävlingen) och Baltic chain tour.
Förutom bröderna har Lukas Vernersson, Niklas Jagerstål och Samuel Lord förlängt kontraktet med Maif medan Anton Dahlbom (som tillhörde CK Bure men gjorde ett inhopp i Maif i år), Linus Eriksson Kvist (från Team IBT-BH Carl Ras), Richard Larsén (från Team Tre Berg), Hugo Lennartsson (från Flanderscolor Galloo team, Filip Mård (från Svealand cyclin team) och Edvin Lovidius (från Leopard Pro Cycling) är nya i laget. Mest noterbart är förstås att Hugo Forssell, som vann både tempo-SM och Sverigecupen, inte finns med i listan över namnen. Den 12 december avslöjade 22-åringen från Linköping på instagram att han kommer att lämna Motala: ”Nästa år väntar alltså nya och mycket spännande utmaningar som jag kommer presentera här inom en snar framtid.”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: