NA:s pulsklocka 2021 går till Jonathan Ahlsson

2020 var det Jacob Ahlsson som tog hem NA:s pulsklocka, utmärklesen till den konditionsidrottare från Örebro län eller verksam i en länsklubb som under det gångna året utför den prestation eller den rad av prestationer som anses främst och populärast – framröstad av NA:s och Konditionsbloggens läsare. Och när nyårsafton övergick i nyårsdag och 2021 i 2022 – precis på tolvslaget, alltså – stängde omröstningen om vem som skulle få 2021 års utmärkelse – och då stod Jacobs lillebror Jonathan Ahlsson, 19, som vinnare.
Ytterst välförtjänt, förstås. Efter att ha vunnit junior-SM i tempo i fjol gjorde han i år något så ovanligt i en konditionsidrott som att ta hem ett SM-tecken under första säsongen som senior: I landsvägscyklingens kortdistans-SM i Falkenberg i början av juli kom han snabbt loss från klungan tillsammans med Gånghesters Jacob Eriksson, och med 500 meter kvar drog han på en långspurt och knäckte Eriksson. Så pass att han fick en segermarginal på tre sekunder och kunde rulla över mållinjen med händerna sträckta mot himlen.
– Det känns riktigt bra. Det är det största i min karriär. Det firades med kinabuffé och så blir det att umgås med familjen i kväll, berättar Jonathan för NA efter loppet.
Kumlakillen lämnade Örebrocylisterna för Motala AIF inför 2021 och hann, förutom SM-guldet i kortdistans, också med att hålla sig långt hänga på i den långa, vinstgivande utbrytningen på linjelopps-SM (där han till slut blev åtta), ta en fjärdeplats på tempo-SM och köra tre landslagsuppdrag: Tour of Estonia (där han blev fyra i ungdomstävlingen), Baltic Chain tour och EM i Italien (33:a i U23:ornas tempolopp).
2022 blir sannolikt ett ännu mer spännande år eftersom Maif skaffat Continental team-sanktion för sitt lag som nu går under namnet Motala AIF Serneke Allebike. Det innebär att det lär bli en hel del internationellt tävlande – det är aviserat att laget ska inleda i Kroatien i mars.

Till slut måste jag säga några ord om röstningen, som på något sätt spårade ut i slutet, precis som 2015. Det berodde sannolikt på att det verkar ha gått att rösta flera gånger från samma enhet, trots att det skulle vara begränsat. Och osäkerheten i sig berodde på att det ”säkra” omröstningsverktyg som NA tidigare använt har upphört under året och att vi inte ersatt det med något nytt, vilket tvingade mig att improvisera och ta ett osäkert verktyg som jag googlade fram på nätet. När halva röstningstiden var klar ledde Fanny Schulstad tätt före Wilhelm Bergentz, men i det läget hade bara drygt 500 röster inkommit – i slutändan blev det 4 183 (och det är förstås på alla sätt orimligt att sju gånger fler röstar under andra halvan av december). Hur som helst blev det i slutet tätt mellan Schulstad, Ahlsson och Marcus Jansson, och det är omöjligt att säga vem som skulle ha vunnit utan eventuellt ”fusk”. Inget talar för att de som höll på Ahlsson fuskröstade mer än någon annan, så att säga. Vi får utgå från att han är den rättmätiga vinnaren och återkomma med ett bättre omröstningsverktyg i slutet av året.

Röstsiffrorna som de till slut ändå såg ut när de avlästes på nyårsnatten: 1) Jonathan Ahlsson, landsvägscykel, Motala AIF/Maif racing, 1 517 röster, 2) Marcus Jansson, mountainbikeorientering/landsvägscykling, Garphyttans IF/CK Hymer, 1 315, 3) Fanny Schulstad, löpning, KFUM Örebro, 656, 4) Wilhelm Bergentz, löpning, KFUM Örebro/Hälle IF, 337, 5) Jonatan Gustafsson, orientering/löpning, KFUM Örebro, 98, 6) Olivia Hansson, längdskidor, Karlslunds IF, 82, 7) Marie Dasler, löpning, IF Start, 54, 8) Emilia Fahlin, landsvägscykel, Örebrocyklisterna/FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope, 30, 9) Martin Regborn, orientering/löpning, Hagaby/KFUM Örebro, 30, 10) Andrea Svensson, orientering, OK Tisaren, 26, 11) Ellinor Tjernlund, orientering, OK Tisaren, 23, 12) Matthias Wengelin, moutainbike, Länna sport, 15.

Alla vinnarna av NA:s pulsklocka
Priset instiftades 2014 eftersom det då hade gått tio år sedan en konditionsidrottare senast fick NA:s guldklocka (Monica Holler 2004), och än har den dystra sviten inte spräckts. 2014–2018 hette priset NA:s och Löpex Sports pulsklocka och 2014–2017 hade det en riktig pulsklocka (värde 3 000–5 000 kronor) som pris. Från 2018 och framåt har vinnaren bara fått äran. Priset ska gå till den eller de konditionsidrottare (eller den konditionsidrottstränare) från Örebro län eller verksam i en länsklubb som under det gångna året utför den prestation eller den rad av prestationer som anses främst och populärast, och vinnaren utses genom en omröstning bland NA:s och Konditionsbloggens läsare.
2014: Adam Axelsson, skridsko/cykel, SK Winner/Örebrocyklisterna.
2015: Josefin Gerdevåg, löpning, KFUM Örebro.
2016: Martin Regborn, orientering, Hagaby Goif.
2017: Emilia Fahlin, cykel, Örebrocyklisterna/Wiggle-High5.
2018: Bob Impola, skidor, Karlslunds IF/Team Serneke.
2019: Jonas Nilsson, löpning, Örebro AIK.
2020: Jacob Ahlsson, cykel, Motala AIF.
2021: Jonathan Ahlsson, cykel, Motala AIF.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: