Hjälmaren runt blir rekordlångt (och rekordkort) – och cyklingen får samlad SM-vecka

Lite i skymundan släppte Örebrocyklisterna för ett par veckor sedan nyheter kring Hjälmaren runt, klubbens klassiska tävling som körts 53 gånger tidigare (senast i september, dit fjolårets upplaga blev uppskjuten på grund av tävlingsförbudet som rådde i maj – 2020 års upplaga blev helt inställd), kan 2022 bli både rekordlång och rekordkort. Det planeras nämligen ombyggnad av vägen som tar cyklisterna över Hjälmaresund, och har arbetet hunnit starta när loppet ska gå lördagen den 7 maj så kommer man i stället att cykla även runt östra Hjälmaren, via Eskilstuna. Om reservalternativet måste användas kommer de 153 ordinarie kilometerna förvandlas till 190. Men därtill införs också en kortklass över 85 kilometer, ”Halva Hjälmaren runt”, som inte alls går runt Hjälmaren utan på en slinga norr om sjön.
Dessutom har Örebrocyklisterna spikat datum för årets randonneur-turer – extra intressant eftersom det nästa år är dags för ett nytt Paris–Brest–Paris. Första turen är över 200 kilometer och körs den 9 april medan de två riktigt långa, på 600 kilometer, körs den 2 juli och 6 augusti.

Apropå cykeltävlingar: Svenska cykelförbundet avslöjade förra veckan att de för första gången på flera år satsar på en sammanhållen SM-vecka med både tempo- och linjelopp för ungdomar, juniorer, elit, parasportare och veteraner. Eliten – där vi hoppas få se både Emilia Fahlin (som efter ett par veckor på Kanarieöarna nu är på nytt läger med sitt franska proffslag), bröderna Ahlsson, Marcus Jansson och Axel Lindh – har följande tävlingsdagar: Tempo över 31 kilometer på torsdagen den 23 juni (dagen före midsommarafton), linjelopp för damer lördagen den 25 juni (midsommardagen) och linjelopp för herrar söndagen den 26 juni (distans ej fastslagen). Men SM-veckan kommer inledas redan på måndagen den 20 juni med tempo i para-, veteran- och ungdomsklasser. Alltihop ska gå av stapeln i Uppsala – och förhoppningsvis inte på den gudsförgätna slingan på motorstadion i Tierp.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: