Svensson och Löf favoriter i Wadköpingsloppet (genomgång av alla elitnamn!) – och Regborn på nästpers i säsongsdebuten

Tre damer och tio herrar. Större än så blev inte elitfältet i årets Wadköpingsloppet, om nu inga kanoner dyker upp på söndagsmorgonen och efteranmäler sig till förhöjd kostnad. Plats finns, totalt har 177 åkare föranmält sig och loppet tar 500.
Största namnet är alltjämt Filip Danielsson, distansåkaren som gör en sällsynt långloppsstart i de gamla hemmaspåren. Jag skrev mer om det (och tävlingens bana) häromdagen. Arrangörsklubbens Karlslunds hemmahopp Robert Brundin, Jimmy Axelsson och Olivia Hansson har ändå fått de lägsta startnumren i respektive klass (ett, två respektive 50), medan Garphyttans Lucas Lennartsson, som bara var några sekunder bakom Danielsson i Sverigecupen i Torsby förra helgen, har nummer fyra (Danielsson har nummer tre). En kul grej är att länets två långloppsvärldscupsåkare i år – Kopparbergssonen Edwin Franzén (IFK Mora, startnummer åtta) och örebroaren Rickard Ericsson (Garphyttans IF, startnummer tio).
Utöver de lokala åkarna? Jo, på damsidan får Hilda Löf, XC Sthlm ski club, räknas som favorit, åtminstone om man ser till de inbördes mötena. I Craft ski marathon för en månad sedan var hon tvåa, drygt 8,5 minuter före Hansson som var nia där, medan den tredje seedade åkaren – värmländska Sofia Holmgård – var 18 minuter bakom Hansson i Lo-spåret förra helgen.
På herrsidan är det väl Ulricehamns Andreas Svensson som är starkaste utmanaren till de lokala åkarna. Han har visat fin form på slutet och vunnit Östersund ski maraton före landslagsåkaren Fredrik Andersson och varit trea i Moraloppet två minuter före Lennartsson och 4,5 före Brundin. Och tja, Exsitec ski teams Tom Fahlén har varit topp 60 i tre senaste långloppsvärldscuptävlingarna, vilket väl bör indikera klass att utmana där uppe. Stockholmsteamets Alexander Gingsjö och Gustav Hall har jag inte hittat några motsvarande toppresultatet för.
Bakom eliten, då? Tja, man är ju så klart spänd på vad starka traillöpare som Kajsa Rosdal och John Lundström kan åstadkomma med skidor på fötterna (Erika Bergentz har ju visat vägen för löparna). Därtill finns starka lokala motionärsnamn som Viktor Rikner Mattias Fritz och Daniel Olsson i listan.

Varför det inte blev någon blogg i går? Jo, jag väntade förgäves på resultaten från 3 000-metersloppet i Mondo indoor games, som dröjde till lördagsmorgonen, trots att löpningen avgjordes 21.30 och det skulle finnas liveresultat. Länsorienterarna gjorde hur som helst inte bort sig på 200-metersovalen i Uppsala utan spurtade hem både första- och andraplatsen. Marin Regborn vann på 8.15,79, en tid som var bara 23 hundradelar från pers och som för drygt ett år sedan hade varit nytt distriktsrekord (Regborn gjorde 8.15,56 på inne-SM i fjol, i samma tävling där Jonatan Gustafsson sprang på 8.09,56 för det nu gällande Närkerekordet). Den här gången var Gustafsson tvåa på 8.17,71. Regborn skriver själv om loppet, där trean Axel Granqvist (också orienterare i första hand) var distanserad med nästan 18 sekunder, mer än ett halvt varv), i sin offentliga träningsdagbok på Strava: ”Fin växeldragning med Jonte varannan fyrahundring upp till 2 000 på 5.30 där han sen stack iväg men tröttnade mot slutet, och jag gick om. Får vara nöjd med tiden med tanke på att jag nästan inte kört snabbt på bana alls i vinter, det är första loppet för säsongen och att vi fick göra dragjobbet själva.”
Tiden placerar Regborn och Gustafsson som 13:e och 15:e på svenska årsbästalistan, men då är alla andra tider satta i lopp med superkonkurrens och bra draghjälp, i Vinthundsvintern och Rimners 3 000 i Uddevalla (okej, inte superkonkurrens där, kanske, men Johan Rogestedt hade show och Samuel Pihlström hängde på).
Det här var, om inget osannolikt inträffar, orienteringsgrabbarnas enda friidrottstävling före inomhus-SM på tre veckor. Vad skulle något ”osannolikt” kunna vara? Tja, att någon av dem anmäler sig till Inneseriens 2 000-meterslopp, kanske.

Dagens Örebro parkrun blev inställt, den här gången redan i går så att inte löparna likt förra lördagen skulle komma ned och bli snuvade på konfekten. Det är alltjämt snorhalt på banan. Hoppas Örebro kommun kan komma sig för och halkbekämpa.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: