Jonatan Gustafsson slog till med SM-brons och Närkerekord (och ungdomarna imponerade i Vasaloppet 30)

Det fanns hopp om starka tider och Närkerekord (någon lista över distriktsrekord för det nya distriktet är ännu inte publicerad på nätet) inför 3 000-metersloppet i inomhus-SM i Växjö i kväll. Inte minst när det stod klart att strykningarna var nog många för att löparna inte skulle bli fler än 15 (det blev till slut 13) att det skulle bli en enda final och att Martin Regborn och/eller Jonatan Gustafsson inte skulle riskera att hamna i ett B-heat.
Och rekord blev det – men inte nog med det. Med ett brutalt sistavarv spurtade Gustafsson hem SM-bronset bakom totalt överlägsne världsklasslöparen Andreas Almgren. Almgren, som sprang på otroliga 7.34,31 förra veckan, låg i klungan i två kilometer och tryckte sedan på gasen, fick tio meter på ingen tid alls och vann med nästan tio sekunder. Där bakom bildades en grupp om fyra som kämpade om medaljerna. Gustafsson gick med men såg ut att sladda med varvet kvar – men bet ihop och tog först Jonatan Fridolfsson och sedan också Oliver Löfqvist (Vidar Johansson tog silvret), via en brutal finish. Gustafsson tog brons på 8.07,42 (Närkerekord, javisst!), Löfqvist blev fyra på 8.07,55. Martin Regborn låg nia inledningsvis, avancerade successivt och spurtade i mål som best of the rest bakom Almgren och fyrmannagruppen, som sexa på nya perset 8.13,78 (han är näst bästa Närkelöparen genom tiderna på distansen inomhus, trea om man räknar med utomhus). Det här var dessutom Regborns näst bästa placering i ett friidrotts-SM i karriären (i orientering har han ju guld, förstås).
Jag pratade med Gustafsson bara en minut efter målgång, en liten intervju ni kan läsa här.
Kevin Bodén, som liksom Gustafsson och Regborn springer för KFUM Örebro, kutade också på fredagskvällen. 19-åringen, som var femma på distansen på junior-SM ute i somras, mötte ett gäng betydligt mer rutinerade löpare och slutade sist i sitt heat – men bara 3,3 sekunder från segern och 2,7 från avancemang till final på nya personliga rekordet 1.57,93.

Vasaloppsveckan inleddes i dag med det som förr hette Kortvasan men nu går under namnet Vasaloppet 30 (ett 30-kilometerslopp på samma bansträckning som Tjejvasan, alltså). Ulricehamns Emilia Eriksson (1.30.40) och Team Eksjöhus-duon Erik Rosjö och Axel Jutterström (1.08.58) var snabbast även om det officiellt inte finns någon tävlingsklass. Hällefors Johan Ånger (en kille som varit 758:a och varit nere på 5.07 i Vasaloppet) var förvisso snabbast av länsåkarna (vad jag lyckats finna) med 1.31.22 – men det roligaste var att ungdomarna visade framfötterna: Garphyttans 14-åriga talang Elin Doering var snabbast av damerna från länet och 42:a totalt med 1.58.33 och hennes 16-åriga klubbkompis Måns Bergqvist gick in som tvåa av länsherrarna med 1.33.05.
I morgon är det dags för Tjejvasan, SVT sänder och loppet startar 9.00. Det finns inga länsåkare i elitledet, men i ledet precis bakom de 45 seedade finns Garphyttetrion Nelly Mårtensson (startnummer 1 027), Ronja Andersdotter (1 087) och Ida Bervenståhl (1 092).

Det omväxlande väder har återigen ställt till det för Örebro parkrun tvingats ställa in igen. Det är sjätte gången den här vintern som isen underlaget tvingar den veckovis återkommande träningstävlingen att ställa in.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: