Sanningen om Fahlins inställda premiär – körde på katt: ”Så flyger jag bara …” (Och Lysell gör debut i Nattcupen och Karlskogaåkaren snabbast någonsin i Öppet spår)

SVT har i dag pratat med Emilia Fahlin om vad som egentligen hände runt den inställda premiären – efter att hon tidigare under dagen gått ut på instagram med att det handlade om att hon kört på en katt och flugit av cykeln och smällt i ena armbågen dock inte så illa att något är brutet.
– Jag ser den i ögonvrån och sen var det något stenhårt under mitt framhjul – och så flyger jag bara. Det gick så jäkla snabbt och vi såg den inte komma. Det var ren jäkla otur att den hoppade ut framför oss och att man fick den på framhjulet. Jag mår väl okej. Det kunde ha varit bra mycket värre. Jag klarade mig rätt så lindrigt men sen så är det jättetråkigt att man sitter i bilen på väg hem från Arlanda i stället för att tävla. Det är inte någon optimal start, säger Fahlin till SVT.

Dubble orienteringsvärldsmästaren Jerker Lysell flyttade ju till Örebro i somras – och nu blir han länsorienterare på allvar. Eller ja, i varje fall tar han ett stort steg genom att debutera i Ullmax vinterserie – också känd som Nattcupen – i skogarna strax söder om Hallsberg. Anmälda är också bland andra nyblivne 3 000-meters-SM-bronsmedaljören Jonatan Gustafsson, franske VM-orienteraren Quentin Rauturier och starka löpare som Filip Jacobsson, Rasmus Pettersson och Emil Larsson. Namn som Tjernlund och Forsgren saknas i startlistan, men Elsa Hedin, Julia Forsgren och Lovisa Gustafsson (som var etta–tvåa–trea senast) kommer till start liksom Lovisa Persson och totalledaren Therese Korkeakoski. På damsidan ser det ut att bli strid på kniven hela vägen in, men i herrklassen har Rauturier stor chans att säkra totalsegern redan på onsdagskvällen – trots att den sista deltävling springs nästa söndag – eftersom varken tvåan Johan Mårtensson eller trean Martin Regborn har anmält sig tar Rauturier hem totalsegern om han är topp fyra.

I dag var det dags för Vasaloppet 45, det som tidigare hette Halvvasan och som väl är ett av de mer bortglömda loppen under Vasaloppsveckan. Det startar i Oxberg och går liksom bakåt, mot Sälen, innan det vänder upp i Vasaloppsspåret för att utverka de extra 15 kilometer gentemot Tjejvasan (och Vasaloppet 30). Vintrosas (och Garphyttans IF:s) Signe Schagerström, nyblivna U23-VM-medaljören Elins 19-åriga lillasyster, var 35:e kvinna i mål på 3.11.58 (vinnaren Anna Lindgren, Råneå SK och Luleå, åkte på 2.17.52). På herrsidan var Karlslunds Erik Karlsson (från Stora Mellösa) 24:a på 2.13.05. Där var några riktigt starka namn med – Falun Borlänges SM-medaljör och världscupåkare Simon Andersson vann på 1.53.28, sekunder före landslagssprintern Karl-Johan Westberg och över 3,5 minuter före alla andra. Annars var väl Lisa Brorson, medeldistanslöparen som numera tävlar för Start, det mest kända namnet jag hittade i listan av lokala deltagare i dag (hon åkte på 4.17) vid sidan om Karl Urban Lindell, som driver sportbutiken Lindells (han körde på 2.44).
Jag måste också vända tillbaka till gårdagens Öppet spår, där jag helt bommade att Åsa Zetterberg-Eriksson, den Karlskogafostrade skidorienteraren med VM-medalj i bagaget (men som sedan många år bor i Stockholm och som hunnit fylla 44, men ändå bara var sekunder från en SM-medalj tidigare i vinter), noterade den snabbaste tiden någonsin i ett Öppet spår på damsidan – med över 20 minuters marginal till den gamla tiden. Den nya noteringen lyder 4.21.38. Att det gick så väldigt mycket fortare än tidigare hade, förutom att Zetterberg Eriksson är stark (hon var bland annat tvåa i Lo-spåret i Hällefors tidigare i vinter) på två orsaker: Väderförutsättningarna var snudd på optimala, och det var för första gången sedan 1999 tillåtet att med fristil, alltså att skejta, i Öppet spår.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: