Schagerström och Mårtensson till skidorienteringsmästerskapen i Finland – och rekordmånga (?!) länsåkare i Vasaloppets elitled (plus 13-åringen från Vintrosa på pallen i Nattvasan)

Att Elin Schagerström skulle få en plats till skidorienterings-VM som startar nästa tisdag, den 15 mars, hade man räknat med eftersom Sverige hade två U23-platser att fördela (den andra verkar dock inte ha blivit fylld). Men när truppen till mästerskapen i Finland (som även inkluderar junior-VM och ungdoms-EM) presenterades på fredagen fanns ytterligare en Garphyttans IF-åkare med – Nelly Mårtensson som varit på pallen i Svenska skidorienteringscupen i vinter och varit nära SM-medaljer i juniorklass. Hon är en av fem svenska damer som är uttagna till ungdoms-EM. Alla åkare får åka sprinten på tisdagen, jaktstarten på torsdagen och medeldistansen på fredagen medan Sverige får ta ut två lag (varav det ena räknas mot medaljerna) till sprintstafetten på söndagen.
Eftersom Ryssland, som tog åtta av nio guld och 17 av 21 möjliga medaljer vid EM i januari, portats från tävlingarna så lär det bli medaljregn över Sverige som – om man exkluderar ryssarna från de resultatlistorna på EM – hade fått fem guld, två silver och tre brons i stället för tre silver och två brons.
– Det målet vi satte inför säsongen var att vi skulle ta medaljer på varje distans och gärna ett guld. Vi vill gärna vinna sprintstafetten. Men nu när Ryssland inte får delta så förändras förutsättningarna ganska drastiskt. Våra guldchanser har ökat, men det kommer fortfarande bli ett tufft motstånd från de andra nationerna, säger förbundskapten Martin Hammarberg till Svenska orienteringsförbundets hemsida.

Att det bara blev 13 löpare anmälda till 1 500 meter i P19-klassen vid juniorernas inomhus-SM i friidrott i Skellefteå innebär att det blev direktfinal, att lördagens försök helt enkelt ströks. KFUM Örebros Henrik Franzén springer därmed för medalj vid 10.15 i morgon bitti.

När Örebro parkrun i dag sprang för att uppmärksamma den internationella kvinnodagen och för att samla in pengar för krigets offer i Ukraina ökade deltagarantalet drastiskt från de senaste veckornas futtiga summor. 69 löpare var det mesta som sprungit sedan mitten av september, men det hindrade inte Andreas Kjellin från att vara snabbast för fjärde gången i rad, nu på 18.57 (Lisa Stenqvist var snabbast för tredje gången – det hände också i september senast – på 23.07)

Länet har, i Olivia Hansson frånvaro, inte en enda kvinna i elitstartledet i Vasaloppet i morgon, och det lär vara första gången på mycket länge. Men bland herrarna – herregud! Förvisso finns inte längre något segerhopp som det gjort under alla år av elitsatsning för Bill och Bob Impola, men det kompenseras med mängd. Av de 271 som står där längst fram är elva från länet, om man räknar i den bredaste bemärkelsen. Tio har vuxit upp här och åtta tävlar i år för länsklubbar (sju överlappar alltså).
M100: Kumlas och Karlslunds IF:s Jimmy Axelsson.
M187: Örebroaren Rickard Ericsson (som nationellt tävlar för Garphyttan men i Vasaloppet för Team Futura Alta Quota Trentino, som han också tävlat för i några tävlingar i övriga långloppsvärldscupen i vinter).
M204: Lindesberssonen Johan Kanto (Göteborgs SK).
M223: Örebros och Karlslunds IF:s Robert Brundin.
M231: Karlslunds IF:s Gustav Hindér.
M254: Kopparbergssonen och Kopparbergs IF:s Bob Impola.
M269: Fjugestas och Garphyttans IF:s Kevin Henriksson.
M277: Garphyttans IF:s Lucas Lennartsson.
M282: Vevegåssonen Filip Danielsson (som tävlar för Falun-Borlänge).
M306: Kopparbergs Edwin Franzén (som nationellt tävlar för IFK Mora men i Vasaloppet för Ski-Willy Marathon Team Austria, som han också tävlat för i övriga långloppsvärldscupen i vinter).
M341: Kopparbergssonen och Kopparbergs IF:s Bill Impola.
V1076: Karlskogas och Granbergsdals IF:s Magnus Hedlund som i sitt 32:a Vasalopp är en av bara två veteraner som tar plats i elitledet.

I Nattvasan, som startade på fredagskvällen, tog Allra vassast var Vintrosas Ebba Fryxell och hennes jämnåriga (13-åriga!) lagkompis Moa Kristiansson en tredjeplats bland seniorlagen på 1.36.41. Pappa Andreas Fryxsell verkar ha hängt på, för han var 22:a i den individuella herrklassen (och därmed bästa länsåkare) på exakt samma tid. I den långa, 90-kilometersklassen från Sälen till Mora blev Kumlas Richard Estarp 36:a och Örebros Emma Löfqvist 42:a (fjärde fullånga Vasaloppet av fem avklarade i år!) på fem timmar blankt respektive 8.33. Hällefors Emil och Kim Grip blev 80:e av tvåmannalagen på 5.54. I 45-kilometersloppet blev det tre topp 30-placeringar för Klas Larsson (16:e på 2.26), Pär Thegerström (24:a på 2.30) och Lisa Lindskog (29:a på 3.04). Lindesbergs Maria Hansson Mattsson och Jakob Eriksson blev 104:a i lagklassen på 3.21.07.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: