Inga trailtävlingar i Dovra och Talludden 2022 – Larsson startar DM efter nya hjärtproblemen

Jag vet inte hur länge det varit officiellt, men jag såg det i dag och tråkigt är det för traillöpningen i länet: Arrangören av Ullmax trailtour (samlingsnamnet för Dovra trailrun, Talluden trailrun och sedan tidigare insomnade Örebro crazy trailrun) har beslutat att inte anordna några tävlingar 2022. Orsaken är, som jag förstår, brist på tid. ”Om det är någon som vill ta över och driva ett eller båda loppen så delar jag gärna med mig info som behövs”, skriver Fredrik Backéus, som via Mariebergs IK stått bakom arrangemangen, på hemsidan.
Totalt blev åtta tävlingar arrangerade under tre år. 2019 enligt ursprungsplanen, 2020 och 2021 (då det blev två lopp, alltså inget i Örebro) blev allt flyttat till hösten på grund av pandemi-pucklarna på vårarna. De två första åren räknaes resultaten ihop i touren, och på herrsidan vann Jimmy Axelsson båda gångerna – på damsidan vann Jessica Korkeakoski 2019 och Kristalina Smårs 2020. I fjol korades bara enskilda vinnare i respektive lopp.
Beskeden om att loppen inte blir av i år blir extra trist eftersom det heller inte verkar bli några löptävlingar i Random events regi i år – i varje fall har inga ännu presenterats. Ingen Rusakulan vertikal, Bergslagsleden på 5 dagar eller Bergslagen 100 miles. Och om någon andra upplaga av 3TU 100+, som arrangeras av personerna bakom Silverleden på 1 dag (som löps den 2 juli), är det också helt tyst.

Orienteringshelgen inleddes i skogarna sydväst om Eskilstuna i kväll, där Tisaren ställde upp med två herrlag i tremannastafetten Svartnatta (som är ren nattorientering). Filip Jacobsson, som fick en tuff start på Måsenstafetten förra helgen, tvingades lämna återbud (han skulle ha sprungit andrasträckan i A-laget) vilket dämpade förväntningarna på topplacering. Sistaårsjunioren Valter Pettersson gjorde ändå sitt och hängde på i täten, växlade som fyra bara tio sekunder bakom ledaren (nio lag var inom 40 sekunder), men 17-årige Noel Helmersson sex minuter och tio placeringar på andrasträckan (i det läget var Johan Aronsson, som sprang för andralaget, nästan ikapp) medan mer rutinerade Daniel Forsgren tappade tre minuter på täten (franske VM-orienterare Mathieu Perrin sprang Denselns andralag till seger) och tappade till elfte plats i mål.
Även i Västergötland löptes det nattorientering i kväll – och Djerfs Ellen Pelander och Garphyttans Rasmus Doering tog andraplatser i den yngre juniorklassen, för 17- och 18-åringar, i Tibrotrippeln natt. Tibrotrippeln fortsätter förstås med tävlingar lördag och söndag.

I morgon startar mountainbikeorienteringssäsongen så smått, med Södermanlands DM i Eskilstuna som lockar länets tre mest framstående: Regerande Europamästaren Marcus Jansson från Garphpyttan, ex-örebroaren Viktor Larsson (som numera tävlar för Ärla) som ihop med Jansson tagit VM-silver i stafett, och Garphyttans Karin E Gustafsson, som har landslagsmeriter. Larsson missade hela förra säsongen på grund av hjärtmuskelinflammation, och när han äntligen var på väg att komma tillbaka i januari åkte han på samma skit igen. Efter fyra veckors helvila har han nu haft en månad av stegrande träning på sig, men räkna inte med att ha honom i gammalt gott slag redan nu. Oavsett är han den ende av de tre som tävlar för en Sörmlandsklubb och därmed kan ta en DM-medalj.
Svenska cupen i mountainbikeorientering startar med dubbla tävlingar i Sala om tre veckor medan SM avgörs i Leksand 27–29 maj. Veckan dessförinnan avgörs EM i Litauen (uttagning den 1 maj) medan VM avgörs på hemmaplan, i Falun, 15–20 juli. De två mästerskapen utgör också de två första världscupdeltävlingarna för säsongen, finalen går i Bulgarien i mitten av september.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: