Ingen Anfält i 100-kilometers-SM: ”Mer läge att jogga 10 kilometer …” (men två spännande namn i 24-timmars-SM)

I år kommer SM i 100 kilometer och SM i 24-timmarslöpning för första gången att arrangeras samtidigt, i Geometriparken i Växjö. Båda startar på förmiddagen den 23 april, och delar av banorna går parallellt förbi start- och målområdet, men 24-timmarslöparna springer runt på en kort och platt 800-metersloop medan 100-kilometerslöparna avverkar 30 varv på en 3,3 kilometer lång bana.
Det allra mest intressanta ur länsperspektiv på papperet var att få se Erik Anfälts debut på 100 kilometer mot stora delar av Sverigeeliten. En distans som borde passa den gamle maratonkungen, som i somras var fyra på ultravasan, som hand i handske med tanke på att han har både fart och råhet. Men nu blir det inget av med den saken, på onsdagen gick Örebro AIK-löparen ut på instagram och berättade att de skadebekymmer han dragits med den senaste tiden hindrar honom från start. ”Det är bara drygt två veckor till det loppet och det hade varit mer läge att jogga 10 kilometer än att springa 100 kilometer för min del. Det kommer nya lopp så nu måste jag försöka vara lite klok och träna smart så inte kroppen blir så där fantastiskt skev igen”, skriver Anfält som enligt egen uppgift gjort ”10 000 höftlyft (med rejält knip)” för att komma tillrätta med problemen.
Men hej! Det kommer ändå finnas ett par riktigt intressanta länsnamn att följa i tävlingarna i Växjö. Anfälts klubbkompis Jenny-Ann Ehrling tog brons i 24-timmarslöpning 2020, året innan distansen fick SM-status (då kallades tävlingen för RM, riksmästerskap), och har senaste månaderna laddat i Kenya. Hon tog sin medalj på drygt 182 kilometer och med årets starka startfält är känslan att det kommer krävas en bra bit längre än så för att nå medalj – men Ehrling är absolut med i snacket. Det är också Daniel Brånn (som springer för KFUM Örebro), som sensationellt blev SM-fyra när han debuterade på 24-timmars vid mästerskapet i Skövde i fjol. 206 kilometer blev resultatet, och med rutinen han skaffat sig lär han kunna utmana om ännu längre distanser i år. Det lär krävas även på herrsidan, där namn som Bill Öster, Torbjörn Gyllebring, Martin Scharp och Ivan Bretan inte bara lär vilja utmana om medaljer utan också om landslagsplatser.
Helgen därpå avgörs SM i ultratrail i Göteborg, men där hittar jag än så länge inte en enda länslöpare i startlistan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: