Gubbracet ställs in – brukade locka över 1 500 men bara 64 var anmälda när tiden gick ut (och Vänern runt får också kasta in handduken)

Det blir inget Gubbracet i år. När ordinarie anmälningstiden gick ut i måndags hade bara 64 personer anmält sig, och det var inte nog även om det bland dem fanns namn som Per Arvidsson, Daniel Attås, David Berg, Hugo Örn och Johan Ingjald – så nu har arrangörerna i KFUM Örebro beslutat sig för att ställa in tävlingen.
Tävlingen började som en avknoppning av Grabbhalvan i Norrköping (1995, tror jag), dit mycket av intäkterna gick fram tills KFUM Örebro valde att klippa banden och köra i egen regi, under namnet Gubbracet, från 2016. Alltjämt samma femkilometerstävling dagen före eller dagen efter, och på samma bana som, Vårruset. Men hajpen har liksom avtagit med åren. I början av 2000-talet låg man stabilt över 1 500 deltagare och rekordet är 1 955 från 2005, men sedan tappade loppet nio år i rad ned till 1 077 löpare 2014 – och första året efter brytningen med Grabbhalvan kom bara 681 – och 2019 var det nere i 516.
Årets tävling skulle ha arrangerats på tisdagen den 31 maj, dagen efter Vårruset, men nu blir det alltså inget. Arrangörerna ger ändå inte upp, utan skriver att de ”hälsar er välkomna tillbaka 2023”.
Jag kollade anmälningsläget i de två andra stora vårloppen i Örebro – Blodomloppet (som flyttat från hösten till våren inför årets upplaga) och Vårruset, och även om det inte är lika fina siffror som före pandemin så verkar det inte vara någon direkt kris. Blodomloppet hade på onsdagskvällen 1 643 löpare anmälda (till alla sina klasser sammanräknat, varav 366 till tio kilometer och 689 till fem kilometer) medan Vårruset hade 1 812 på den vanliga femkilometersdistansen och ytterligare 107 på halva distansen. Just Blodomloppets flytt till den 19 maj, knappt två veckor före Gubbracet, kan säkert ha bidragit till att det bristande intresset för det senare. Ihop med bristfällig annonsering i sociala medier, tror jag.
Banrekordet i Gubbracet är Per Sjögrens 14.56 från 2010, och Jonatan Gustafsson förblir regerande mästare i ännu ett år efter segern på 15.34 2019.

En annan tävling som redan för några veckor sedan ställdes in är Vänern runt, Örebrocyklisternas stora motionsarrangemang över tre dagar med dubbla övernattningar. Orsaken där var inte brist på intresse utan enorma mängd vägarbeten som ska påbörjas i Dalsland under försommaren. Inte en vettig väg är farbar på den sidan Vänern, och efter att arrangörerna även konsulterat SJ om att ta cyklarna på tåget förbi den värsta biten – men fått reda på att det även pågår banarbeten vilket gör avgångarna osäkra – så fann man för gott att ställa in årets upplaga. Hjälmaren runt drabbades ju också av vägbyggen i år, och blev därför längre än någonsin när den avgjordes i lördags. Läs kollegornas text därifrån här.

Av texter från na.se får ni heller inte missa den fantastiska historien om Örebro AIK-löparen Gustaf Leonardsson väg mot perset 2.36 på maraton i Sätermaran i helgen.

Fjärde och näst sista deltävlingen av Terrängserien i Glanshammar avgjordes i går, och Richard Estarp säkrade segern på herrsidan genom att bli tvåa bakom Mikael Hansson (10.00 mot 10.07). Båda sprang på exakt samma sekund som förra veckan, och det gjorde även Anders Brorson som var fyra då men trea nu. På damsidan kom inte Maria Nagle till start, så Lisa Brorson – som varit tvåa bakom henne i de tre första tävlingarna – vann överlägset (10.30 mot tvåan Annica Sjölunds 12.53). Händelsevis var också Brorsons tid exakt densamma som förra veckan. Brorson går upp i ledning inför finalen, men även om hon vinner den sista tävlingen räcker det med att Nagle kommer trea för att säkra totalsegern (och i går var det bara två till start). Tävlingsserien fortsätter att locka massor av ungdomar vecka efter vecka, vilket är kul att se.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: