van Sitteren näst bästa svensk i Göteborgsvarvet, Jansson EM-femma trots dåliga starten och tungt JVM-test för Pettersson

Liduina van Sitteren blev näst bästa svenska i Göteborgsvarvet. Normalt ger det ett SM-silver, men i år har SM lyfts ut och avgörs i Anderstorp den 13 juli. Men ändå. van Sitteren är tillbaka efter skadekänningar och corona och ett allmänt tungt 2021 och slog sitt personliga rekord på halvmaran från SM 2020 med 26 sekunder när hon i dag sprang in på 1.17.20. Maratonsatsande EM-löparen Hanna Lindholm, Högby, var snabbaste svenska på 1.13.19, alltså fyra minuter före van Sitteren som hade tre jagande svenskor inom två minuter bakom sig. van Sitteren gjorde de fyra femkilometarna på 18.06, 18.11, 18.10 och 18.54 (sista 1,1 på 3.59). Tiden Förbättrar henne inte på genom tiderna-listan i Närke, hon var redan trea där. Men hon har nu bara 33 sekunder upp till Mikaela Kemppis 1.16.47 och 37 till Josefin Gerdevågs Närkerekord 1.16.43, båda satta i Haag 2016. Det bör vara görbart, kanske redan i SM.
Min kollega Olle Mellström pratade med van Sitteren efteråt, för en artikel du kan läsa här.
Har jag inte läst förbi någon blev Jonas Nilsson, Örebro AIK, bästa herrlöpare från länet i Göteborgsvarvet, en 55:e-plats (38:a av svenskarna) på 1.13.28 (fem minuter över perset från seger i Åstadsloppet för tre år sedan). Tuva Svedin 56:a på 1.27.12. Jonathan Kandelin slutade 133:a med 1.17.24, men framför allt vann han brandmanna-SM.

På hemmaplan sprang 36 löpare Örebro parkrun, och Patrik Nilvér – som gjorde en stark insats i Blodomloppet så sent som i torsdags – var snabbast av alla på 17.12. Det var tredje gången för hans del (men 17.12 var parkrunpers) medan Emma Kaspersson var snabbast av damerna för allra första gången med 22.38.

Marcus Jansson lyckades inte försvara sitt EM-guld i långdistans. Mountainbikeorienteraren från Garphyttan var klart snabbast av alla från första mellantiden (en knapp femtedel in i loppet) och in i mål – men hade lagt bort alldeles för mycket tid i början och fick nöja sig med en femteplats vid mästerskapet i litauiska Ignalina.
– Jag var inte riktigt med i början, missade ett par korsningar och fick vända tillbaka. Det såg inte ut som jag hade räknat med. De fyra första kontrollerna gick riktigt dåligt, säger han till Svenska orienteringsförbundets hemsida.
Över drygt 30 kilometer (fågelvägen) och nästan 110 minuters tävlande var Jansson ändå bara drygt två minuter bakom segrande schweizaren Simon Brändli och mindre än en minut från att ta medalj för andra dagen i rad (det blev ju brons i sprinten i går). I morgon avslutas EM med mixedsstafett där Jansson är ankare i svenska laget. Linn Bylars kör förstasträckan och Rasmus Nordgren den andra.

Det sprangs junior-VM-tester i orientering i dag, men de vill nog Valter Pettersson – som förra helgen tog SM-guld i sprint – helst glömma. Av sträcktiderna att döma gjorde han ett par rejäla bommar tidigt och var bara 71:a av 100 startande till den sjunde av de 17 kontrollerna. Därifrån sprang han upp sig 33:e plats, men han var ändå över sex minuter bakom segrande Noel Braun, Växjö, i medeldistansen i Västervik. Djerfs Rasmus Pettersson blev i stället bäste länslöpare med en elfteplats, knappt tre minuter bakom Braun, och Tisarens nyförvärv Fredrik Glännefors var 21:a. Några damer från länet kom inte till start. I morgon avslutas testerna med långdistans.


Ett svar till “van Sitteren näst bästa svensk i Göteborgsvarvet, Jansson EM-femma trots dåliga starten och tungt JVM-test för Pettersson”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: