Fahlin i stor hjälpryttarroll när FDJ försvarade ledartröjan inför sista etappen

Näst sista etappen av Women’s tour blev ännu en trevlig dag framför Eurosport – och Emilia Fahlin gjorde, vad man kunde se från tv-bilderna, en toppinsats som hjälpryttare åt totalledaren Grace Brown. Örebroarens franska proffsstall FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope fick ta stort ansvar för att jaga ikapp en utbrytning (och där syntes Fahlin ofta ta förningar), och när klungan hade återsamlats var det hon som hjälpte upp Brown till fronten inför den avslutande, tunga stigningen med nio kilometer kvar.
Med dagens arbete avklarat drog Fahlin ned på tempot och tillätt sig nästan nio minuter mer uppför backen än täten – för att ha ben kvar att jobba med även i morgondagens final.
Själv framme med drygt 400 höjdmeter uppför Mynydd du (”Svarta berget”) och ett gäng hungriga vargar runtomkring såg Brown utsatt ut, men lyckades bita sig fast långt fram och tog tredjeplatsen bakom Elisa Longo Borghini och ”Kasia” Niewiadoma. Det gjorde, intressant nog, att Longo Borghini och Brown hamnade på exakt samma tid i sammandraget, bonnussekunder inräknade, och därmed följde en addering av placeringar under veckan. Browns 59–30–17–1–3 ger 110 placeringspoäng mot Longo Borghinis 134, så FDJ-stallet behåller ledartröjan inför avslutningen i morgon. Då väntar 143 ”platta” (1 300 höjdmeter, men det mesta tidigt och inga jättestigningar) kilometer med start i Chipping Norton och mål i Oxford (alltihop direktsänds, från start till mål alltså, på Eurosport med start 11.55). Vid två spurtpriser och mållinjen finns bonussekunder att hämta för topp tre, men om varken Brown eller Longo Borghini (eller Niewiadoma, som är två sekunder bakom duon i sammandraget) tar några bonussekunder (eller om de tar lika många) så tar Brown totalsegern om hon är inom 23 placeringar bakom italienskan. Mycket att bevaka och förmodligen blir det en ny tuff dag på jobbet för Emilia Fahlin. Efter det har hon, vad jag vet, inga tävlingar inplanerade före SM i Uppsala under midsommarhelgen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: