Noraatleten med tidernas bästa tid på Tjejvättern – och gamla supertalangen slog banrekord på traillopp

Vätternrundan, den 315 kilometer långa huvudtävlingen, avgörs nästa helg – men redan den här helgen har det varit både Tjejvättern (100 kilometer) och Halvvättern (150 kilometer). Och även om det inte är några tävlingar i ordets rätta bemärkelse så har det slagits banrekord. På Halvvättern av Motala AIF:s semiproffesionella lag där Kumla-bröderna Ahlsson ingår, men vad jag förstår utan någon Ahlsson-broder på banan den här dagen, i samarbete med Idrottslabbet i Linköping (tiden skrevs till 3.20 eller 3.21, därom tvista de lärde, men det ger cirka 45 kilometer i timmen i snitt). På Tjejvättern av en grupp där bland andra Noras Kristalina Smårs (som sedan tidigare har den totala rekordtiden för En svensk klassiker under ett kalender) ingick. De tog sig runt på 2.32 (39,47 kilometer i timmen i snitt).

Matthias Wengelin, örebroaren som är regerande svensk mästare i både crosscountry (OS-disciplinen) och maraton (långdistans), har kommit ur den där vinna-varenda-tävling-han-ställer-upp-i-formen, men är å andra sidan kvar på en stabilt hög nivå. I dag slutade han fyra när Borlänge tour, vars sammandrag utgör en deltävling i Sverigecupen i mountainbike, gick vidare med ett 35 kilometer långt crosscountrylopp, men var 46 sekunder bakom segrande Emil Lindgren (Serneke Allebike) som vann solo före två av bröderna Lindh. Axel Lindh bor ju sedan ett antal år i Örebro och blev trea, åtta sekunder bakom lillebrorsan Vilgot men 19 sekunder före Wengelin. Ordningen är exakt samma i sammandraget, där Lindgren efter två av tre dagar har 25 sekunder på Vilgot, 34 sekunder på Axel och 46 sekunder på Wengelin. Längre ned i listan finns Almbys Adam Pettersen som 15:e, drygt åtta minuter bakom täten.
I morgon avslutas touren med ett crosscountrylopp över 32 kilometer.

Örebro- och Hagabyfostrade Beata Falk, som för 15 år sedan dominerade svensk orientering på juniorsidan, ser man inte så ofta i resultatlistorna längre, men i dag vann hon ett av de (på bilder) vackraste loppen jag sett: Ljusbodarna fäbodtrail utanför Falun (jag måste dit och springa någon gång!). Falk, som numera bor just i Falun, vann det 15 kilometer långa trailloppet på nya banrekordet 1.09.16 (tvåan, Barbro Näsström, var också under tidigare banrekordet och bara tio sekunder bakom Falk – de två var fyra och femma totalt om man räknar in herrarna). Kim Andersson som ofta varit i Örebrotrakten och sprungit var tvåa på herrsidan, 35 sekunder från segern.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: