Hanaeus och Lundström snabbast runt Gallaberget – och här är länscyklisterna som kör SM (Fahlin! Ahlsson! Europamästaren! Finnkampslöparen!)

I kväll avgjordes Gallaberget trailrun, Vretstorps IF:s lilla fina trailtävling över ett (6,2 kilometer) eller två (tio kilometer) varv runt Gallabergssjön. Det var ont om orienterare i år (i år finns det ju orienteringstävlingar att springa, i fjol var toppklasslöpare som systrarna Tjernlund, Lilian Forsgren och Anton Johansson på plats här istället), men tävlingen lockade ändå över 50 deltagare under en kväll med snudd på högsommarvärme. Resultatlistorna publiceras först i morgon bitti, men det blev hur som helst favoritsegrar på den långa och mest prestigefyllda distansen (favoriter kunde utses först några minuter före start, eftersom det endast var anmälan på plats som gällde) i IF Starts Petra Hanaeus (48.52) och Tisdagsklubbens John Lundström (38.38, den tredje snabbaste tiden som någonsin löpts i tävlingen bakom fjolårets topp två). 15-årige Kumla Hockey-forwarden Filip Wiktorsson dök upp och sprang hem korta klassen på 29.08 medan Tisdagsklubbens Wilma Henriksson (i fjol vinnare av tiokilometersklassen i Kilsbergsleden och trea i #diabetshjältar VK trail) var snabbast av damerna på 34.47.
Gallaberget trailrun genom åren (banrekorden kursiverade):
2016:
Patrik Johansson 42.22/Hanna Henriksen 53.47 (sju deltagare på tio kilometer, elva på 6,2).
2017: Jonas Nilsson 39.53/Therese Karlsson 50.34 (tolv på tio, 18 på 6,2).
2018: Johan Ingjald 42.45/Liduina van Sitteren 43.55 (20 på tio, 13 på 6,2).
2019: Jonathan Kandelin 41.42/Therese Fjordäng 48.35. (16 på tio, 13 på 6,2).
2020: Valter Pettersson 38.56/Therese Fjordäng 49.13 (16 på tio, sju på 6,2).
2021: Anton Johansson 36.02/Josefin Tjernlund 43.37 (39 på tio, 31 på 6,2).
2022: John Lundström 38.38/Petra Hanaeus 48.52 (33 på tio, 18 på 6,2).

Nästa vecka är det dags för SM i tempo och linjelopp, alltså de två stora disciplinerna inom landsväg, i Uppsala. Anmälningsstopp var midnatt mellan tisdag och onsdag, och på onsdagen presenterades de slutgiltiga listorna där det står klart att Kumlakillen Jonathan Ahlsson, som i fjol gjorde sensationella resultat som förstaårssenior (fyra i tempo och åtta i linjelopp) tvingas stå över årets SM efter en mycket strulig och sjukdomsfylld vår. Storebror Jacob Ahlsson kommer däremot till start i båda disciplinerna (han vann ju ett sensationellt tempo-SM-guld före Tobias Ludvigsson 2020 och tog i fjol silver) för hårdsatsande Motala AIF-Serneke-Allebike. Dessutom är Örebrocyklisternas egen världsstjärna Emilia Fahlin nu bekräftat anmäld till midsommardagens 120 kilometer långa linjelopp (men hon står över tempoloppet två dagar tidigare). Fahlin har sex guld och totalt 14 SM-medaljer på meritlistan från den långa karriären, men just nu håller hon på att tävla sig i form igen efter utmattningshetssyndromet som tvingade henne till nästan nio månaders tävlingsvila. Det återstår att se vad hon kan göra i ett litet men starkt startfält (i ett ovanligt tufft startfält (Julia Borgström, Nathalie Eklund och Nathalie Säfsten är några av de vassare namnen).
Till herrarnas linjelopp är även Marcus Jansson, mountainbikeorienterings-Europamästaren, anmäld. och på veteransidan gör gamla Finnkampslöparen Karin Sennvall Forsberg en intressant start i D40-tempo (dessutom finns Frank Kiereck och Per Pålsson Kallin med i H55 respektiv H40).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: