Sennvall Forsberg tillbaka med SM-silver: ”Grymt nöjd – jättefint kvitto” (och Örebro får äntligen ett sextimmarslopp)

Karin Sennvall Forsberg slog till med ett silver i D40-klassen i veteran-SM i tempo (landsvägscykeldisciplinen där man startar en och en) i dag. Det kanske inte låter som något som skulle toppa några spalter, men kom då ihåg att vi snackar om samma multiidrottare som sprang terräng-EM 2008 och som har gjort två Finnkamper på 5 000 meter, som tagit NM-guld på 10 000 meter och som alltjämt Närkerekorden på båda distanserna.
Efter tre barn och tre stressfrakturer gjorde hon comeback på den nationella löparscenen hösten 2018, men åkte på början till en ny stressfraktur och började lägga om träningen mot triathlon i stället. Och så inför i fjol, valde hon att testa ren cykling. Det gav en tiondeplats i elitklassen på SM i tempo, och ett brons i K40-klassen på veteran-NM. Men sedan kom nya bekymmer, med överträning och/eller utmattningssyndrom, och Sennvall Forsberg (som numera också har en coachningsverksamhet där hon hjälper bland andra bloggbekantingarna Siri Englund och Björn Engqvist med träningen) har fått testa sig fram för att hitta rätt nivå på träningen. Dagens tävling i Uppsala var därmed inte bara SM, utan också någon sorts examen – och hon slutade tvåa bakom Norbergs Cecilia Hansson som tagit VM-brons och veteran-VM-guld i e-cykling (zwift). Hansen gjorde de X kiometerna på 41.54,35 medan Sennvall Forsberg var knapp två minuter bakom (43.45,06) och hade 35 sekunder bak till tredjeplacerade Anna Beck, Skoghall-Hammarö, som tog paralympics-silver i Tokyo i somras.
”Jag är grymt nöjd med min prestation! Jag levererade på samma nivå som förra året om man ser till effekt/watt, vilket var ett jättefint kvitto på att jag äntligen har tagit mig ur överträningen/utmattningen som har påverkat mig sen i september förra året. De senaste veckorna har formen varit på uppåtgående och kroppen har svarat allt bättre på träningen, en fantastisk känsla”, skriver Sennvall Forsberg på instagram. Hon hymlar inte med att ett av målen med tävlingen var att ta en plats till veteran-VM i Italien i mitten av september. ”Om det blir något master-VM återstår att se, men jag behöver troligtvis få till några fler tävlingar om det ska finnas en chans”, skriver Sennvall Forsberg.
Örebrocyklisterna-klubbkompisen Frank Kiereck fixade länets andra medalj på veteran-SM i dag, ett brons i H55-klassen, 50 sekunder bakom Östersunds Roger Claesson som vann.
På torsdag är det dags för elitklasserna, med Kumlasonen Jacob Ahlsson i guldjakt, och på lördag och söndag avgörs linjeloppen (med Ahlsson och Emilia Fahlin).

I dag blev det klart att länet får sitt första sextimmarslopp sedan klassen som var komplement till Örebro 24-timmars på Fornabodatravet 2020, och den sjunde genom tiderna. Det är gänget bakom Sommarro snabbare, den frontyard-inspirerade tävlingen som gick i Adolfsberg i maj, som dragit igång Rynningeviken längre. Tävlingen avgörs på en 2,5 kilometer lång bana i Rynningeviken (första kilometern är samma som på Örebro parkrun, men sedan vänder man tillbaka) lördagen den 27 augusti. Sista tre timmarna (sextimmarstävlingen startar 10.15, för att inte krocka med parkrun, får man anta) kommer också ett tretimmarslopp att arrangeras.
Kopparbergs IF:s ultraräv och Vasatrippelvirtous Johan Eriksson har sprungit längst på en sextimmarstävling i länet med 76 910 meter i Linde 6-timmars 2015, men Örebro AIK:s Hugo Liss har Närkerekordet (och är Sverigenia genom tiderna) på 84 390 meter med mellantiden närmast före sex timmar hade gått i 100-kilometersloppet Lejonbragden i Lund 1984 (Liss, som avled 2015, var där bara tio minuter bakom främste svenske ultralegendaren Rune Larsson, som var i sin prime, och sprang 100 kilometer på 7.07). Återstår att se om någon siktar mot de längderna i augusti.

Men redan i morgon är det dags för Örebro AIK:s öppna klubbmästerskap över tio kilometer landsväg, på banvallen från Karlslund mot Garphyttan och tillbaka (vändning efter fem kilometer), och för första gången är tävlingen en del av långloppscupen. Startfältet är riktigt fint, framför allt på herrsidan, med namn som Per Arvidsson, Andreas Ingberg, Anton Öhman, Jonas Nilsson och Simon Karlsson plus Hammarbys Eskil Persson och Enköpings Lukas Segersten som är goda för runt 33 minuter.
På damsidan är stockholmaren Johanna Bäcklund, som tog SM-silver i maraton 2019 och sprang VM på distansen samma år, anmäld och den enda som seedats till A-heatet (hon har gått under 35 minuter på milen en gång). Västerås Emilia Brangefält finns i B-ehatet medan Norrköpings Frida Södermark (lag-VM-silvermedaljör i 100-kilometerslöpning 2015, en disciplin där hon tagit fem guld) utmanar Kristalina Smårs (som förra helgen slog ny rekordtid i Tjejvättern), Petra Hanaeus och Julia Johnsson i C-heatet. Och i D-heatet finns bland andra Marie Dasler, Maria Nagle och Therese Persson som kommer hugga om cuppoäng.
A-heatet startar 19.00, därefter är det start var femte minut för att sprida ut löparna på den lite smala banan.
För den som inte vill springa på banvallen arrangeras också tredje upplagan av Söderhavet runt, i Kvarntorp, i morgon kväll.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: