Jacob Ahlsson svensk tempomästare för andra gången – knäckte Ludvigsson med negativ split

Jacob Ahlsson är svensk tempomästare, för andra gången. Och vilken tävling han gjorde, den 23-årige Kumlakillen. Han öppnade smart, låg tvåa bakom mångåriga proffset Tobias Ludvigsson, som närmast kommer från Giro d’Italia där han var 17:e man på det avslutande tempoloppet i Girona, halvvägs, och attackerade sedan hårt i tempo-SM strax norr om Uppsala.
Ludvigsson gick ut hårt, vände efter 15,5 kilometer på 17 minuter och 39 sekunder. Ahlsson var i det läget två sekunder efter, men hade sparat så mycket mer i tanken.
När alla andra mattades i motvinden på väg tillbaka mot målet dunkade Ahlsson till, och hade snabbare tid på de avslutande 15,5 kilometerna. Det lyckades ingen annan av toppåkarna med, och bara åtta av 39 startande hade negativ split – varav blott två andra på topp 14 (femman Daniel Gomes Pinto var tre sekunder snabbare på andra halvan, nian Olle Börner en sekund snabbare). Och det var ingen liten differens: Ahlsson körde ut till vändpunkten på 17.41 och hem till målet på 17.24 – 17 sekunders skillnad. Ludvigsson tappade i stället 47 sekunder från första till andra halvan (17.40/18.27), mest av alla på topp tio – och var i mål över minuten bakom Ahlsson. Faktum är att Ludvigsson även tappade Edvin Lovidius, och bara var 23 hundradelar från att helt missa pallen när även fjolårets svenske mästare Hugo Forssell jagade bakifrån. Men pallen blev Ahlsson–Lovidius–Ludvigsson.
Ahlssons tid över (knappt) 31 platta kilometer blev 35.06, vilket ger en snittfart på 52,991 kilometer i timmen.
Jag pratade med honom efteråt – om guldet, vårens sjukdomar och revbensskadan han ådrog sig i en krasch i Nationaldagsloppet – för en artikel ni kan läsa här. Jag frågade också om han hoppas få cykla EM eller VM, men den chansen verkade han ranka som väldigt låg, och det kan man förstå när man läser Svenska cykelförbundets kriterier för att ta ut någon dit: Det ska vara realistiskt med en topp tio-placering och det krävs ”sammanlagt topp 20 på tävlingar kategori protour eller topp tre-placeringar på etapper eller endagstävlingar kategori proTour, 1 eller 2.” Dit har Ahlsson fortfarande en bit.
Det avgjordes också en lagtävling, och även där blev det guld för Ahlsson – men faktum är att det var tajtare där. Hans, Richard Larsens och Lukas Vernerssons sammanräknade tider för Motala AIF var bara 25 sekunder bättre än CK Hymer-trions med Hugo Forssell i täten.
Herrarna kör sitt linjelopp på söndag. Där lär Ahlsson främst bli hjälpryttare. Damerna, med Fahlin, tävlar på lördag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: