Regborn besviken efter åttondeplats på VM – och Fahlin hade hundra bakom sig i Giro-prologen

Martin Regborn blev åtta på den individuella sprinten som avslutade orienterings-VM i Danmark. Och han sammanfattade det nog allra bäst själv, när jag pratade med honom strax efteråt för den här texten: ”Det låter kanske konstigt att man blir besviken för att bli åtta på VM. Men jag har varit topp åtta förut. Jag vill ett steg till.”
Det är inte svårt att förstå. Både i Strömstad 2016 och i Riga 2018 var han sjua i VM-sprintarna, 19 respektive 18 sekunder från pallen. I Riga 2017 var han åtta, bara åtta sekunder från brons. Nu åter åtta, åtta, 51 sekunder bakom segrande norrmannen Kasper Harlem Fosser och 27 sekunder från medaljen. Dessutom har han varit nia i en långdistans (i Tartu 2017). Totalt sett alltså fem topp tio-placeringar på tio VM-starter under sju världsmästerskap och nio säsonger, från 2014 fram till i dag. Och eftersom han aldrig lyckats blidka förbundskaptenerna nog för att få springa stafett så går han alltjämt medaljlös.
Orienteringens nya superstjärna Fosser vann alltså tävlingen. Han var 16 sekunder före Gustav Bergman och 24 före belgaren Yannick Michiels. Regborn var näst bäste svensk men 51 sekunder bakom Fosser och 27 från medalj, på en åttondeplats som han delade med schweiziske Florian Howald.
Nu återstår att se om Regborn blir uttagen till World games (”OS för icke-OS-sporter”) i Birmingham, Alabama (USA), 15–17 juli, och därmed också får en friplats till EM i Estland i augusti eller om han får åka hem till Örebro och ladda om för EM-uttagningarna nästa helg.

Emilia Fahlin gjorde en klart godkänd prolog inför Giro d’Italia, som startar på allvar i morgon. Hon gick ut tidigt, och körde in som 42:a av 142 över det 4,7 kilometer långa tempoloppet, med en U-sväng mitt på, i Cagliari. Det var så tajt i listan att en tre sekunder snabbare tid hade gett 21 placeringar upp, men det spelar högst sannolikt ingen roll eftersom hon lär få en hjälpryttarroll under resten av veckan. Team Bikeexchange hade två i topp, amerikanska Kristen Faulkner före australiska Georiga Baker, medan favoriter i sammandraget som Lotte Kopecky, Elisa Longo Borghini och Annemiek van Vleuten flockades på topp tio. FDJ:s två starkaste namn i girot, Marta Cavalli och Cecilie Uttrup Ludwig, blev 17:e och 20:e och tappade 19 respektive 22 sekunder på täten. Fahlin var 27 sekunder bakom Faulkner.
I morgon väntar en 106,5 kilometer lång och relativt platt etapp, även den på Sardinien.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: