Ny taktik gav åttondeplats i girot – Fahlins lag får vänta på fullträffen

Det blev ingen chans för Emilia Fahlin att tävla om eget resultat i dagens etapp i Giro d’Italia, som jag kände att hon hade någon vag förhoppning om mellan raderna när jag snackade med henne i söndags. I stället höll sig FDJ-laget till ursprungsplanen, att sätta upp franska spurtaren Clara Copponi inför avslutningen i Reggio Emilia (efter 126 kilometers cykelåkning i värmen). Efter att Copponi tappade Fahlins hjul och inte lyckades hänga med fram varken i fredagens och lördagens finaler (Fahlin blev i stället bäste FDJ-cyklist med dubbla elfteplatser där) så verkade det, i varje fall för mitt lekmannaöga, som att de körde en ny taktik i dag där Fahlin drog fram Copponi tidigt och lämnade henne i tät med 2,3 kilometer kvar. Därifrån fick Copponi använda andras hjul och klara sig bäst hon kunde, och det räckte till en åttondeplats (teamet hade garanterat siktat betydligt högre). Men det finns några ruskigt vassa spurtare med i årets giro, och det var exakt samma trio på pallen i dag som på de två första linjeetapperna, om än i annan ordning: Nu Trek-Segafredos Elisa Balsamo före Team DSM:s Charlotte Kool och Jumbo-Vismas Marianne Vos.
Fahlin släppte av rejält efter att ha lämnat Copponi i tät och rullade i mål och hade en minutstor lucka fram till den drygt 100 cyklister stora tätklungan när hon rullade i mål som 109:a. Viktigast var att hon undvek en jättekrasch precis vid kilometermärket, där 16 cyklister blev inblandade och bland andra Elisa Longo Borghini och Emma Norsgaard fick syna asfalten.
I täten av sammandraget blev det inga förändringar, Annemiek van Vleuten toppar alltjämt 25 sekunder före Mavi García och med FDJ:s Marta Cavalli på tredjeplatsen, 57 sekunder bakom.
I morgon väntar en ny spurtaretapp som startar med fyra varv på en 18,5 kilometer lång slinga i Sarnico och sedan fortsätter in till Bergamo där mållinjen är belägen efter 115 kilometer. Helt platt är det ändå inte, sex backar om totalt 1 008 höjdmeter ska passeras. Men det är inget emot vad som väntar i Alperna med start på torsdag.
Onsdagens etapp startar 11.15 och Europsport sänder från 12.45.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: